Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Jövő szeptemberben zárják be végleg a Vidámparkot
Ismét számos fontos kérdésről határozott a Fővárosi Közgyűlés

Több mint hetven előterjesztésről tárgyalt 2012. november 28-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák döntöttek arról, hogy jövő ősszel megszűnik a Vidámpark, területét több lépésben átadja az állatkertnek. Megszavazták, hogy 120 milliós támogatást kapjanak a fővárosi szociális intézmények működőképességük fenntartásához, s elfogadták a római-parti ideiglenes árvízvédelmi mű megépítéséről szóló támogatási szerződést.


Kötelezettségvállalás az illetményekre

Kötelezettséget vállalt a Fővárosi Közgyűlés a város vezetőinek jövő évi illetményeire és költségtérítésére: csak a főpolgármester fizetése emelkedik januártól. Az előterjesztés vitájában Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy a humánpolitikai főosztály kimutatása alapján jelenleg ő a fizetési lista 52., míg György István az 53. helyén áll, az intézményvezetőkkel együtt véve pedig a 101. és 102. helyen vannak.


Egy év haladék a Vidám Parknak

Jövő év szeptember 30-ával szűnik meg a Vidámpark a Városligetben, és több lépésben adja át területét a Fővárosi Állat- és Növénykertnek - döntött a Fővárosi Közgyűlés. A Vidámpark a 2013-as szezonkezdéshez 150 millió forint tulajdonosi kölcsönt kap, az állatkert pedig 100 millió forint támogatásban részesül a területbővítéshez kapcsolódó beruházási és uniós pályázati feladatok előkészítésére. „A park 2013-ig kap haladékot, addig konszenzusos egyeztetés-sorozatot folytatnak az új helyszínről és üzemeltetőről. A tradicionális játékok, mint a hullámvasút, a jelenlegi helyükön maradnak" - mondta Tarlós István.


120 millió a szociális intézményeknek

Csaknem 120 millió forint támogatást kapnak a fővárosi fenntartású szociális intézmények működőképességük fenntartásához - döntöttek a városatyák. Hat idősek otthona fizetőképességének biztosítása érdekében szeptember közepén 100 millió forintot különített el a testület, ami elengedhetetlen volt, de az ágazati intézmények pénzügyi helyzete további fenntartói beavatkozást igényel - fogalmaztak az előterjesztők. Az érintett intézmények köre két otthonnal bővült, a teljes ágazati tartozásállomány október végén 332 millió forint volt. A most megszavazott támogatást a szakosított ellátás két leginkább alulfinanszírozott része, az idős- és a hajléktalan-ellátás igényelte.


Védőmű a Római-partra

Döntött a Fővárosi Közgyűlés a római-parti ideiglenes árvízvédőmű megépítéséről, a partvédőmű építésére vonatkozó támogatási szerződés megkötéséről. Az előterjesztés előzményként rögzíti, hogy az Országgyűlés az idei központi költségvetésben ötszázmillió forintot forint vissza nem térítendő támogatást különített el a fővárosnak az árvízvédelmi mű megépítésére. Ebből a pénzből megvalósítható a Mátyás király út és a Pünkösdfürdő utca közötti szakaszon a part menti területek 30 méter szélességben történő feltöltése, valamint az úgynevezett lábazati kőrakat. A mobilgát mentén 4 méter széles utat építenek ki, amely a nagy tömegű gépjárműveket is elbírja az árvízi védekezés során, ugyanakkor megfelel a Római-part jellegének.


Ötszázmillió útkarbantartásra

Ötszázmillió forintot költhet Budapest az egy- és kétszámjegyű főközlekedési utak karbantartására, miután a Fővárosi Közgyűlés felhatalmazta a főpolgármestert a támogatási szerződés aláírására. Az előterjesztés szerint az összeget három projektre fordítják: a 31-es főút részeként a Jászberényi utat az Élessaroknál felújítják, az 5-ös főút részeként pedig a Grassalkovich út Haraszti út és Ócsai út közötti szakaszán pedig a felüljárók közötti útszakaszt újítják fel 336 millió forintból. A harmadik beruházás során a Róbert Károly körút - Hungária körút - Könyves Kálmán körút útvonalon az elkopott útburkolati jeleket festik újra, erre 13 millió forintot fordítanak.


Egymilliárd közlekedésfejlesztésre

Egymilliárd forintból valósulhatnak meg a közlekedésfejlesztési beruházások Budapesten; a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén felhatalmazta a főpolgármestert a támogatási szerződés aláírására.

Az előterjesztés szerint a már korábban jóváhagyott hárommilliárd forint mellett további 450 milliót költhet a főváros a Széll Kálmán tér felújítására. Ebből egyebek mellett a Várfok utca rézsűjébe liftet és mozgólépcsőt is építenének, csökkentik a Széna téri Volánbusz végállomás szerepét, akadálymentesítik a gyalogos felületeket és csillapítják a forgalmat.

Megkezdik a 2-es villamos vonal felújításának előkészítését is, az ezzel kapcsolatos munka jövő év elején kezdődik és 250 millió forintból gazdálkodhatnak. A tervek szerint megnövelik a végállomások peronjainak hosszát és átépítik vágányhálózatukat is, akadálymentesítik a megállókat, a Balassi Bálint utcában felújítják a pályát, átépítik a lánchídi aluljárót.

Szintén januártól kezdődhet meg 210 millió forintos költséggel a békásmegyeri HÉV-állomás melletti P+R parkoló fejlesztése. A projektben a 11-es út keleti oldalán alakítanának ki 250 autónak helyet adó parkolót, az Ország úti parkolót pedig 40 hellyel bővítenék.

Az utastájékoztatás fejlesztésére a főváros 90 millió forintot költ majd az előterjesztés szerint. Ennek része az egységes utastájékoztatás kialakítása, valamint az aluljárók tájékoztatóinak fejlesztése is. Utóbbi terv szerint 500 táblát cserélnének le, s a járműveken is fejlesztenék az utastájékoztatási eszközöket.

A Fővárosi Közgyűlés egyetért a Google Street View szolgáltatással és javasolja, hogy Budapest is vegyen részt abban. A Google néhány évvel ezelőtt útnak indított szolgáltatása révén a felhasználók a világ legkülönbözőbb helyeit tekinthetik meg 360 fokos panorámaképek segítségével.


Elutasítják a gyűlöletbeszédet 

A Fővárosi Közgyűlés kinyilvánította, hogy Budapest nem tűri, elutasítja a gyűlöletbeszéd minden formáját, és megvédi polgárait a faji, vallási, etnikai és világnézeti különbségekből táplálkozó gyűlölettől - szocialista javaslatra ezt a határozatot fogadták el a városatyák 28 igen, 3 nem szavazattal. (A háromfős Jobbik-frakció tagjai voksoltak nemmel.) Az ügy előzménye, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője nagy felháborodást kiváltó, antiszemita kijelentést tett a parlamentben két napja.


Visszavont javaslatok

Tarlós István főpolgármester előterjesztőként visszavonta a közterületek elnevezéséről, azok megváltoztatásáról, illetve a házszámok megállapításáról szóló rendeletalkotási javaslatot; további egyeztetéseket tart indokoltnak. Visszavonták a jövő évi kegyeleti közszolgáltatási díjakról szóló javaslatot is, arról várhatóan decemberben fog dönteni a Fővárosi Közgyűlés.

Forrás: Budapest.hu
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu