Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Veszélybe került a hajléktalanok létének biztonsága
A budapesti polgármesterek úgy érzik, az Alkotmánybíróság elveszi tőlük az otthontalanok létbiztonságát megteremtő eszközöket
A fővárosi és a kerületi polgármesterek szerint az Alkotmánybíróság hajléktalanokkal kapcsolatos döntése elveszi az önkormányzatoktól azokat az eszközöket, amelyekkel megteremthetnék a hajléktalan emberek létbiztonságát. A Főpolgármesteri Hivatal MTI-hez is eljuttatott 2012. november 21-i közleménye szerint Tarlós István főpolgármester egyeztetést tartott 19 kerület polgármesterével, illetve alpolgármesterével a hajléktalan-ellátásról.

Álláspontjuk szerint az Alkotmánybíróság - azzal, hogy november 13-án alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát - kiveszi az önkormányzatok kezéből azokat az eszközöket, amelyek a fővárosban lakók életkörülményeinek biztonságát, illetve a hajléktalanok létbiztonságát megteremtenék. A főváros és kerületei ezért kezdeményezik, hogy az Országgyűlés a jogalkotás eszközeivel lépjen fel azért, hogy az ezzel kapcsolatos önkormányzati feladatok teljesíthetők legyenek - írták.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, összeegyeztethetetlen az emberi méltóság alaptörvényben szabályozott védelmével, ha az állam önmagában azt bünteti, hogy valaki kényszerűségből a közterületen él. A hajléktalanság szociális probléma, amelyet az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie - mondták ki. A testület egyúttal megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak a pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, mint a fővárosi hajléktalanok ellátásával megbízott egyik szervezet vezetője november 19-én arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság határozatában nem mondta azt, hogy mostantól az utcán lehet lakni, csak azt, hogy sérti az emberi méltóságot, ha egy szociális problémát rendészeti eszközökkel akarnak megoldani, és ugyanígy az is, ha embereknek utcán kell élniük. Arra is rámutatott, hogy az államnak és az önkormányzatoknak továbbra is kötelességük az emberi élet védelme.

A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság döntése miatt a jövőben nem garantálható a hajléktalanok alacsony halálozási aránya. A kormánypárt november 15-i közleményében azt írta, tudomásul veszik az Alkotmánybíróság döntését, ugyanakkor kudarcnak tartják azt a politikát, amely lehetővé teszi, hogy a nehéz sorsú emberek az utcán éljenek, hiszen ezáltal a hajléktalanok még inkább kiszolgáltatottabbakká válnak és a közbiztonság is romlik.

A Fidesz szerint az Európai Parlament irányelve alapján 2015-ig fel kell számolni az utcai hajléktalanságot, tehát mindenképpen azon kell dolgozni, hogy ez a célkitűzés megvalósulhasson. Hangsúlyozták: fontos és sürgős, hogy az otthon nélküliek ellátási rendszere hatékonyabb legyen, ennek érdekében a kormány maximalizálta a már meglévő hajléktalanszállók befogadóképességét, sőt új ellátóhelyeket is létesített. A Belügyminisztérium, valamint az Emmi szociális államtitkársága továbbra is mindent megtesz azért, hogy a hajléktalanok problémáira megoldást találjon. „Nem hagyhatjuk, hogy emberek fagyjanak meg közterületeinken" - áll a párt közleményében.


Forrás: MTI - Budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu