Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nagykőrös Bács-Kiskun megyéhez szeretne tartozni
A népszavazás kiírásáról decemberben dönthetnek, az esetleges megyeváltás csak a 2014-es választások utánra várható

Megye-, illetve régióváltásról szóló helyi népszavazást kezdeményeztek nagykőrösi fideszes képviselők, hogy városukat előnyösebb helyzetbe hozzák - erősítette meg a Pest megyei település polgármestere 2012. november 9-én az MTI információit. A Bács-Kiskun megyéhez való csatlakozáson gondolkodnak a szintén a megyehatáron fekvő Kocséron is, míg Nyársapát elvben támogatja a kezdeményezést.


Czira Szabolcs (Fidesz), Nagykőrös polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy november 7-én több helyi fideszes képviselő jelezte nála: szeretnék, ha népszavazás döntene a 25 ezer lakosú város (és leendő járási székhely) régi óhajáról, a megyeváltásról.

Közölte, hogy mivel a vonatkozó szabályok szerint a képviselők 25 százalékának kezdeményezése szükséges a kérdés napirendre tűzéséhez, ezt a javaslatot a november végi testületi ülésen ő polgármesterként be fogja jelenteni, a referendum kiírásáról decemberben dönthetnek.

Hozzátette: ő is elkötelezett híve annak, hogy Pest megye helyett Bács-Kiskunhoz tartozzanak, mivel a Budapesttel közös közép-magyarországi régióhoz való besorolásuk miatt a szükségesnél sokkal kevesebb uniós forráshoz jutnak hozzá.

A munkahelyteremtés, illetve a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös - mondta a polgármester, aki szerint a dél-alföldi régióba, például a Nagykőröstől csupán 15 kilométerre fekvő Kecskemétre sokkal szívesebben viszik a pénzüket a nyugati befektetők, mint a közép-magyarországi régió fővárostól távolabb eső területeire.

Arra a felvetésre, hogy az új megyei területfejlesztési stratégia eleve szorgalmazni fogja Budapest és Pest megye külön régióba sorolását, Czira Szabolcs azt mondta: nem hiszi, hogy sikerül keresztülvinni ezt a tervet. 

„Nem valamiféle harag vagy szembenállás" okán kívánunk megyét váltani, hanem a város érdekei miatt - nyomatékosította a polgármester, aki ez ügyben nemrégiben egyeztetett a szintén a megyehatáron fekvő Kocsér és a jövő évtől felálló nagykőrösi járás harmadik települése, Nyársapát polgármesterével is (ez utóbbi község a fekvése miatt nem válthat megyét).

Czira Szabolcs kiemelte: mielőbb meg kellene tartani a népszavazást, hogy annak eredményéről a parlament április 30-áig tárgyalhasson (a közelgő választások miatt ez az utolsó lehetséges időpont), de maga az elszakadás csak 2014 tavasza után történne meg. Egy sikeres referendum miatt tehát nem kellene átrajzolni a mostani választási körzettérképet - húzta alá a polgármester.

Az MTI megkeresésére Bodnár András (Fidesz-KDNP), a körülbelül 9 ezer lelkes Kocsér polgármestere azt mondta: a helyi képviselőkre bízta az esetleges megyeváltás körüli dilemma feloldását. Hozzátette, hogy ha Budapesttel közös régióban marad Pest megye, Kocsér is jobban járna a váltással, de sok még a nyitott kérdés.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu