Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nagyon lecsökkenhet jövőre a polgármesterek pénze
Minél kisebb a település, annál rosszabbul járhat a vezetője

Rosszul járnak a polgármesterek és a települési jegyzők 2013-tól, ha a parlament változatlan formában fogadja el az illetményekre vonatkozó pontokat az új önkormányzati törvény tervezetében. A javaslat szerint a kisebb községek polgármesterei az eddigi fizetésük felét, harmadát kereshetnék majd meg. A kisvárosok vezetőinek feleződne a díjazása, a nagyvárosok polgármesterei azonban nem járnának ennyire rosszul - írja a MagyarOnline.


A jegyzők kevesebbet veszítenének: annak az alapilletménye, aki kisebb településeken dolgozik, körülbelül 20 százalékkal lenne kevesebb, viszont például a budapesti főjegyző csak pár százalékot veszítene.

Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere,  az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás elnökhelyettese Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Levelének trémája épp az említett javaslat. A polgármester úgy fogalmaz: „Számos kistelepülési vezetőre és családjára komoly létbizonytalanság köszönt egyik napról a másikra, mivel ciklus közben erősen korlátozottak a lehetőségei a kieső jövedelemrész pótlására. Egy 500 fő alatti településvezető esetében a 2013. január 1-től bevezetni tervezett illetmény esetenként kevesebb, mint a fele lesz a jelenleg a statisztikai átlagbér közelében lévő fizetésnek, míg a nagyvárosi kollégák jövedelmi viszonyai akár kiugró mértékben javulhatnak. A megalázóan alacsony bérezés - mely önmagában is előrevetít visszafordíthatatlan következményeket, derékba törheti a hosszú évek óta felépített és célegyenesbe fordult fejlesztéseket, vagy akár emberi sorsokat."

Nem akarta méltatlan szavakkal illetni a törvényjavaslatot Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, ezért csak annyit mondott az Észak-Magyarországnak: számukra elfogadhatatlan, hogy a tervek szerint minden polgármester rosszul járna, csak a budapesti főpolgármester és a megyei jogú városok polgármesteri nem. Sőt, nekik növekedne a fizetésük. A szövetség ezért kezdeményezi immár negyedszer, hogy a parlament halassza el 2014-re a tervezett változásokat, hiszen a jelenlegi polgármesterek ezekkel a feltételekkel vállalták a munkát.

Pálháza polgármesterének, Lesovics Miklósnak 250 ezer forint bruttó fizetés járna, de mint mondta, ezt a pénzt nem veszi föl, mert nincs miből. Igaz, ő nyugdíjas, így a megélhetése biztosított. Egyetért a törvényjavaslattal, tapasztalatai szerint ugyanis egy kistelepülésen nincs napi 8 óra munkája a polgármesternek.

Más a véleménye Kulcsár Nándornak, Karos polgármesterének. Igaz, az ő tiszteletdíja is nulla forint, bár kereshetne nettó 160 ezret. Úgy fogalmazott: egy kisebb településen szinte minden intéznivaló a polgármesterre hárul. A jegyző egy héten csak egyszer van a településen, más alkalmazottra pedig nemigen futja. A pályázatírástól a közmunkásokig, minden az ő vállát nyomja. - fogalmazott.

Többmilliós plusz pénzt jelentene viszont sok nagyváros polgármesterének, ha életbe lépne az a javaslat, hogy az eredetihez képest fél évvel később lépjen hatályba a képviselői összeférhetetlenségről szóló jogszabály. A következő parlamentben ugyanis a rendszerváltás óta először csak főállású képviselők ülnek majd. Zsiga Marcell miskolci alpolgármester számára például, aki 550 ezer forint fizetést és 110 ezer költségtérítést kap havonta, közel 4 millió forint a tét.

Forrás: MagyarOnline

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu