Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elindulnak a hiteltárgyalások az önkormányzatokkal
A megyei jogú városokkal december 20-ig egyeztetnek a miniszterek

Hamarosan megkapják az adósságátvállalásról szóló tárgyalások időpontjait a megyei jogú városok a kormánytól - derült ki a Magyar Nemzet körkérdéséből. A körülbelül kétszáz 5000 fősnél nagyobb településnél az adósságnak - az önkormányzatok saját bevételének függvényében - a 40-70 százalékát vállalja át az állam. A miniszterek december 20-ig egyeztetnek minden megyei jogú város vezetésével az önkormányzat adósságának jellegéről.


Szita Károly, Kaposvár polgármestere csak annyit árult el, hogy az adósságállományuk 21 milliárd forint. Mint mondta, jó pozícióra számít. Kecskemét polgármestere, Zombor Gábor szintén nem beszélt a részletekről, mondván, nem szeretné befolyásolni a tárgyalásokat. Salgótarján polgármestere, Székyné Sztrémi Melinda azt mondta, nincs még időpontjuk a tárgyalásra és pontosan nem ismerik azt a képletet, amely alapján a tárca számol. Mint mondta, megvizsgálták saját adóerő-képességüket, és úgy kalkuláltak, hogy a hetvenszázalékos sávba tartoznak majd.

Szegednek szintén nincs még időpontja. Még a törvényről sem tudnak semmit, még be sem nyújtották a parlamentnek - mutatott rá a csongrádi megyeszékhely első embere. Botka László korábban közleményben úgy fogalmazott: az eljárás a felelőtlenséget jutalmazza, mert minél nagyobb egy város adóssága, annál nagyobb százalékát vállalja át a központi költségvetés. Példaként az általa vezetett Szegedet hozta fel: mivel, mint írta, a város fegyelmezetten gazdálkodott, és „nem hazardírozott a svájcifrank-alapú kötvényekkel", adósságállományának csak a 40-50 százalékát vállalja át az állam, míg a pazarlók 70 százaléknyi adósságtól is megszabadulhatnak.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere azt közölte, hogy az adósságállományunk nettó 30-35 milliárd forint, ami függ az aktuális árfolyamtól. Számításaik szerint az ötvenszázalékos sávba tartoznak majd. Tatabányán, ahol az adósságállomány 14 milliárd forint, úgy számolnak, hogy a 40-es, esetleg az 50-es sávba kerülhetnek.

Forrás: Magyar Nemzet - OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu