Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A kistelepüléseknek jó beruházás az energiaültetvény
Két vágásforduló alatt megtérülhetnek a költségek, utána pedig még legalább 15 évig folyamatos a hozam

Kistelepülések polgármestereinek és intézményvezetőknek tartottak tájékoztatót a biomassza fűtőerőművekben rejlő lehetőségekről 2012. november 7-én, Ózdon, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a kisebb falvakban is gondolkozzanak el az alternatív fűtési lehetőség bevezetéséről - írja a  boon.hu. 


„Elég nagy sikerszázalékkal tudtuk az ültetvényeinket beindítani az ózdi önkormányzati tulajdonú területeken" - fogalmazott Kovács Gergely, az Ózdszolg Kft. ügyvezetője. „Ezért gondoltuk azt, hogy a tapasztalatainkat átadjuk az észak-borsodi régió többi településének is. Még most is minden nap ültetünk, év eleje óta 500 ezer csemetét helyeztünk el a földbe. Reményeim szerint ezt az esztendőt úgy tudjuk majd zárni, hogy mind a száz hektáron elvégeztük ezt a feladatot."

Kovács Gergely hozzátette: két-három éves vágásfordulóval kell számolni, ezért ha az időjárás úgy engedi, akkor 2014 telén lehet az első aratást megejteni Ózdon. A jövő útja az lenne, ha a helyi távhőt is be tudnák vonni a rendszerbe, mert így a megtermelt aprítékot közvetlen a város használná föl. Jelenleg a sajóvárkonyi iskolát fűtik biomasszával, a többit pedig értékesítik.

A szakemberek szerint az energiaültetvények jelenleg a falvaknak és a kisebb közösségeknek nyújtanak komoly alternatívát, mert a nagyobb városokban óriási a gázfüggőség, és a fűtési rendszereket is így alakították ki.

„Elég kedvező a megtérülés az energiaültetvényeknél" - osztotta meg tapasztalatait Gerencsér Albert, okleveles erdőmérnök. „Egy beruházással, két vágásforduló alatt a költségek megtérülnek, utána pedig még legalább tizenöt esztendeig folyamatos a hozam. Emellett az energetikai faapríték ára az elmúlt időszakban rendszerint emelkedett, ami biztos bevételt jelent a gazdálkodóknak.

Az ország energetikai politikája átalakulóban van, a jövőben sok kicsi fűtőmű megjelenésére lehet számítani. Óvodákat, iskolákat és Polgármesteri Hivatalokat köthetnek rá ilyen rendszerekre, elsősorban községekben és falvakban. A nagyobb városokban jóval nehezebb a logisztika és a folyamatos alapanyag ellátás sem megoldható jelen pillanatban. Ahol viszont a távhőt be tudják kapcsolni a biomassza rendszerbe, ott nem lesz ezzel probléma.

Forrás: boon.hu - alternatívenergia.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu