Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A Polgárok Európai Éve fontos év lesz mindenkinek
Gémesi György felszólalt a Régiók Bizottsága brüsszeli ülésén

A Régiók Bizottsága 2012. november 28-i, brüsszeli ülésén felszólalt Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. Mint elmondta, 2013, a Polgárok Európai Éve fontos év lesz mindannyiunk számára. A program olyan cselekvésekre, együttműködések bővítésére, ösztönzésére ad lehetőséget, amelyek hosszú távon alapozhatják meg az uniós polgárság tudatosságát és az ebből eredő jogok felelősségteljes gyakorlását.


Gémesi György Brüsszelben és Gödöllőn is munkálkodik azért, hogy polgárközelibbé tegye az Uniót

- A helyi és regionális önkormányzatok állnak a legközelebb a polgárokhoz, elsődlegesen járulva hozzá a részvételi demokrácia növeléséhez és az európai integrációból eredő előnyök megértetéséhez. Polgármesterként fontosnak tartom - hangsúlyozta -, hogy folyamatosan és minél hatékonyabban közvetítsük helyi közösségeink számára az uniós ismereteket, a polgári kezdeményezés eszközét is a jogok gyakorlására. Gödöllőn szakmai csapatunkkal, helyi szervezeteinkkel együtt törekszünk arra, hogy polgárközelibbé tegyük az Uniót, érdekeltté tegyük az embereket ilyen irányú jogaik gyakorlásában.

Ezért is határoztuk el, hogy a meglévő kapacitások mellett hozzáadott értékként, a tervek szerint pályázat alapján működtetünk egy Europe Direct Központot a jövő évtől, lehetőséget adva a polgárok integrációjának elősegítéséhez ezzel is. 2013 valós lehetőséget teremt többek között a különböző választásokon való részvétel bátorítására irányuló erőfeszítések növelésére is. A választópolgári aktivitás bizony sokszor kritikus mutató a demokrácia minősége tekintetében. 

Azt gondolom, hogy a polgárok számára konkrét projektek kellenek, workshopok, konferenciák, szemináriumok, képzések, nyílt napok és választási szituációs helyzetek gyakorlása ahhoz, hogy minden generáció választásra jogosult uniós polgára tisztában legyen a jogaival. Külön figyelmet igényel az ifjúság felkészítése arra, hogy tudatos választópolgárokká váljanak.

Ennek érdekében is tettünk lépéseket városunk részéről és az Európa a Polgárokért program keretében feledhetetlen élményekkel gazdagodtunk mi is, amikor nyári táborunkon 11 ország fiataljait ismertettük meg a választójoggal, az Európai Parlament és a Régiók Bizottsága működésével. 

A részvétel növeléséhez, a választói aktivitáshoz álláspontom szerint a közigazgatási eljárásokat, különösen a választói névjegyzékbe vételt is egyszerűsíteni szükséges. Emellett a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartásával, a tagállamok döntéseire, választására, alkalmazására bízva érdemes lenne hosszú távon elgondolkodni, megfontolni többlépcsős folyamat keretében a helyi és regionális önkormányzati választások időpontjának összekapcsolását az európai parlamenti választásokkal, valamint a nemzeti szuverenitás figyelembe vételével, jó gyakorlatok mintája alapján megvizsgálni a tagállamoknak a közigazgatási választási rendszerükben öt éves mandátumok kialakításának lehetőségét az európai parlamenti választások évéhez igazodva.

Ezek szintén hozzájárulhatnának az eddig tapasztalt érdektelenség javításához. Könnyebben érthető lenne a választásra jogosultak számára az egész rendszer és az európai, a helyi, regionális választások tekintetében a polgárok a mindennapi életükre gyakorolt hatásokat összefüggéseiben látnák. Ezt erősítették meg azok a visszajelzések is, amelyeket itt Brüsszelben és helyi lakosokkal otthon folytattam.

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu