Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem minden önkormányzati adósságot vállal az állam
A szállítói tartozások és az uniós támogatások előfinanszírozására felvett hiteleket a településeknek kell rendezniük

Az önkormányzatok adósságából sem a szállítói tartozásokat, sem az uniós támogatások előfinanszírozására felvett hiteleket nem veszi át az állam, átvállalja ugyanakkor a magánszemélyektől felvett kölcsönöket - mondta Banai Péter Benő költségvetésért felelős helyettes államtitkár az Országgyűlés költségvetési bizottságának 2012. november 19-i ülésén.


A testület megtárgyalta az idei költségvetéshez a nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett módosítást, és azt 16 igen szavazattal, 5 ellenében általános vitára alkalmasnak találta. 

Az előterjesztés egyebek mellett az önkormányzati hitelek átvállalását, az előtörlesztésükhöz biztosított támogatást, az MNV hatékonyabb forrásbevonását, valamint a Kossuth tér átalakítását érinti. A javaslat a büdzsé fő számait módosítja ugyan, de az uniós elszámolású ESA-egyenlegen nem változtat.

Az államtitkár az ülésen közölte azt is: az ötezer feletti lakosságszámú települések adósságát 40-70 százalék között vállalná át az állam - ez jövőre várható -, az iparűzési-adóbevételek függvényében. Elmondta azt is, hogy az egészségügyhöz kapcsolódó adósságokat külön kezeli majd a kormány.

A bizottság ülésén ellenzéki képviselők kifogásolták a többi közt azt, hogy az állam különbséget tesz az ötezer fő feletti és alatti települések között az adósság meghatározása tekintetében, a nagyobbaknál a szeptember 30-án fennálló adósság rendezésével foglalkozik.  

Veres János (MSZP) és Nyikos László (Jobbik) egyaránt hiányolta az adósságátvétel folyamatának ellenőrzését, kifogásolta, hogy ennek intézményét nem jelölte ki az állam. Puskás Imre (Fidesz) ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem kell rászabadítani az önkormányzatokra az Állami Számvevőszéket vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, mert a helyhatóságok folyamatos kontroll alatt vannak. Szerinte az önkormányzatok levegőhöz juttatását jelenti a javaslat.

Több ellenzéki képviselő is kifogásolta, hogy már többedik alkalommal módosul az idei költségvetés, erre válaszként Babák Mihály (Fidesz) becsületesnek és tisztességesnek nevezte, hogy az évközi változások a büdzsében is megjelennek.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu