Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gödöllő és Bad Ischl testvérvárosi megállapodása
A két város múltjában számos közös vonás fedezhető fel

Testvérvárosi megállapodást írt alá 2012. november 17-én a királyi kastélyban Hanes Heide, az osztrák Bad Ischl és Gémesi György, Gödöllő polgármestere. A két város között a polgármesteri szintű kapcsolatfelvételre 2011-ben került sor Gödöllőn, majd idén nyáron Bad Ischl városban. A testvérvárosi együttműködés megkötését a gödöllői képviselő-testület a november 15-i ülésén hagyta jóvá egyhangúlag.


A két polgármester kézfogással erősíti meg a megállapodást

Bad Ischl Salzburg tartomány határán, Felső-Ausztria déli részén, Salzkammergut központjában fekszik. A fürdőváros 1849 és 1914 között élte fénykorát, mint Ferenc József hivatalos nyári rezidenciája. Erzsébet hercegnővel való eljegyzésére is itt került sor 1853-ban a Seeatierhaus-ban a mai városi múzeumban. A települést évente 400 ezer turista keresi fel.

A két város között a polgármesteri szintű kapcsolatfelvételre 2011-ben került sor Gödöllőn, majd idén nyáron Bad Ischl városban. A kapcsolat kezdetektől igen szívélyes és sokat ígérő, s az osztrák fél Gödöllő kulturális és történelmi élete iránt intenzíven érdeklődik. Gödöllő ugyan már rendelkezik osztrák testvérvárossal (Laxenburg), de ez az új kapcsolat további lehetőséget nyújt elsősorban turisztikai és kulturális téren. 

A testvérvárosi együttműködés aláírásán Benedek Krisztina és ifjú tanítványai léptek fel, majd Péterfi Csaba, az önkormányzat kommunikációs igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. A testvértelepülési kapcsolatok jelentőségét Hanes Heide, majd Gémesi György méltatták, végül aláírták a megállapodást.

 - Gödöllő a magyar és osztrák közös történelem része, s ennek középpontjában a kastély áll -mondta Bad Ischl polgármestere. „Városaink közös múltja Mária Teréziával kezdődik, aki mindkét települést szerette. Azt is tudjuk, hogy Erzsébet királyné elkötelezett volt a magyarok iránt. Bad Ischl arról is híres, hogy sokat tartózkodott nálunk Brahms, aki magyar táncokat írt. Lehár Ferenc pedig számos művét városunkban komponálta. 1914. június 28-án, az I. világháború kitörésekor itt írta alá császár a Népeimhez! című kiáltványt. Napjainkban már megvan a lehetőség a népek összekapcsolására, a kulturális találkozásokra, a fiatalok együttműködésére a gazdaság területén is. Vendégként érkeztem Gödöllőre és barátokra találtam" - zárta gondolatait Hanes Heide.

- Tradícióink szempontjából a leghitelesebb helyszínen írjuk alá a testvérvárosi megállapodást - mondta Gémesi György, kifejezve bizakodását, hogy ennek az együttműködésnek is sok szereplője lesz, amint az elmondható az eddigi 14 testvérvárossal ápolt kapcsolatról is.
„A hagyományok ápolása, a kultúra pártolása a turisztika erősítése kölcsönös törekvésünk; együtt még sikeresebbek lehetünk."  

Forrás: Gödöllő Városi Információs Portál

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu