Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A Hit Gyülekezete működtetheti az ajkai szakképzőt
A Kúria jogszerűnek találta a városi önkormányzat döntését

A Kúria szerint jogszerű volt az ajkai önkormányzat döntése, amely arról szólt, hogy a helyi szakképző iskolát átadják a Hit Gyülekezetének. A legfőbb bírói testület 2012. november 27-én felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék ezzel ellentmondó jogerős ítéletét.


Az ajkai képviselő-testület május végén hozott határozatot arról, hogy az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium fenntartói jogát a Hit Gyülekezetének adja, majd 12 nappal később a közoktatási intézmény költségvetési szervként való megszüntetéséről is határozott.

A két határozatot azonban a Veszprém Megyei Kormányhivatal a bíróságon megtámadta, arra hivatkozva, hogy a második határozatot a testület törvénysértő módon az előírt május 31-ei határidő után hozta meg, így az elkésett, míg az első határozat hiányos volt.

A Veszprémi Törvényszék jogerős végzésében lényegében a kormányhivatalnak adott igazat, ám az ajkai önkormányzat a Kúriához fordult felülvizsgálati kérelemmel.

A Kúria november 27-i határozatában hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék jogerős ítéletét. A rövid szóbeli indoklásban a bíró arra mutatott rá, hogy a közoktatási törvény szerint a fenntartói jog átadásával kapcsolatos döntéseket kellett május végéig meghoznia az önkormányzatnak, az egyéb átszervezésre vonatkozó döntések határideje pedig július utolsó munkanapja, így a képviselő-testület mindkét határozatot időben meghozta.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valóban határozathozatali mulasztás történt volna az önkormányzat részéről, akkor a kormányhivatalnak azt - bíróságon keresztül - pótoltatnia kellett volna a helyi önkormányzatokról szóló törvény értelmében.

Várhelyi Attila, Ajka önkormányzatának jogi képviselője az ülés után az MTI kérdésére azt mondta, a Kúria szerint az önkormányzat törvényesen döntött, és szabályosan hozott határozatot, ám annak értelmezésével megvárják az írásbeli indoklást. Arra is rámutatott, hogy a fenntartói jogok átadása nemcsak az önkormányzaton és az egyházon múlik, hanem abban a kormányhivatalnak is közreműködési kötelezettsége is van, így például az új fenntartó működési engedélyét a kormányhivatal adhatja ki.

Schwartz Béla (MSZP), Ajka polgármestere később az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, örül, hogy az iskolaátadásban kifejtett erőfeszítéseiket siker koronázza. Hozzátette, a kormányhivatallal meg kell egyezniük az iskolák működtetéséről, s ehhez jó alapot adhat a Kúria határozata.

A polgármester álláspontja szerint a határozat lehetővé teszi, hogy január elsejétől az Ajkai Szakiskola működtetését a Hit Gyülekezete vegye át. Megjegyezte: a hosszas jogi procedúra többmilliós veszteséget okozott a városnak; a kár megtérítésének lehetőségeit megvizsgálja az önkormányzat.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu