Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„A kormány szereptévesztéséből könnyen baj lehet”
Milyen hatása lehet a növekvő állami szerepvállalásnak az oktatási, az egészségügyi, gazdasági és önkormányzati szektorban?

A magyar állam egyértelmű törekvése az állam ellenőrző, irányító szerepének erősítése a társadalmi rendszerekben és a gazdaságban. Az iskolák és kórházak, önkormányzati feladatok mellett tőzsdei cégek ellenőrzése is napirenden van. A cél, hogy a rendszerek megfeleljenek a kormánypolitika fő irányainak. De vajon hatékonyabb tud-e lenni egy rendszer, ha az állam közvetlen befolyással bír felette? - teszi fel a kérdést a Világgazdaság.


Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke:

„A közoktatás területén biztosan nem jó ötlet az államosítás, illetve az állami befolyás növelése. Ennek révén ugyanis az állam azon közhatalmi szerepe, amely a terület szabályozásában, ellenőrzésében, és adott esetben a szankcionálásban ölt testet, nem határolódik el további szerepeitől. Ilyen lenne az államosítás esetén a tulajdonosi szerep, amely szervezési, fenntartási, és széleskörű finanszírozási feladatokat ró az államra, és az intézményi szerep. Ez utóbbi az intézmények által nyújtott szolgáltatásban, valamint a foglalkoztatásban jelenik meg. Az államosítással a tulajdonosi szerep összemosódik a közhatalmi és az intézményi szereppel, amely a közoktatásban semmiképp sem szerencsés."

Suppan Gergely , a TakarékBank vezető közgazdásza

„Érthető, hogy a MOL-t stratégiailag fontos vállalatnak tartja a kormány, de a Rába államosítása felesleges. Az OMV-ben az osztrák állam a fő tulajdonos, vagyis a jelentős állami tulajdonlás nem ismeretlen az energiaszektorban. Hosszú távon profitálhatnak a MOL-pakettből, hiszen az elmúlt 10 évben jelentős terjeszkedést hajtott végre a cég és a kilátásai kedvezőek. A közművek visszavétele sem ismeretlen más országokban. Egy súlyos aggályom, hogy jelentős tőkét kell befektetni és nagy az állóeszköz-beruházás a közműszektorban, magas a lekötött tőke aránya. Ezek nagyon beruházás igényes ágazatok. Az állami mobilcég értelme is kérdéses: a magas árakat nem az elégtelen verseny, hanem a magas adók okozzák."

Kaló Zoltán egészségügyi közgazdász

„Az államosítás visszalépés, hiszen egyszer már decentralizált funkciókat központosít. Alapvetően politikai döntés, szakmai okokkal viszonylag nehezen indokolható az egészségügyben. Ugyanakkor, ha már ez a döntés megszületett, akkor az államosítás lehetőséget biztosíthat a fragmentált ellátórendszer újratervezésére. Közgazdaságilag mindazonáltal nem egyértelmű, hogy az egészségügynek ebből bármiféle haszna származhat. Különösen, hogy nem látszik a koherens koncepció, mert miközben az egyik oldalon állami kézbe kerül az összes kórház és a tervek szerint valamennyi szakrendelő, a patikáknál éppen most segíti elő a kormány a magántulajdon erősítését. Nehéz elképzelni, hogy lesz ebből egységes ellátórendszer."

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára

„A kormány feladata nem az evezés, hanem a hajó irányítása. A szereptévesztésből könnyen baj lehet. A állam a megsokszorozódott feladatait biztos, hogy csak az államigazgatás, a bürokrácia növelésével tudja majd ellátni. Azzal, hogy az önkormányzatoktól elviszi a közszolgáltatások többségét, rengeteg energiát von ki a rendszerből, ami veszélyezteti a működőképesség garantált fenntartását. Azzal korábban is egyetértettem, hogy kiegyensúlyozottabbá és igazságosabbá kellett tenni az önkormányzatok által nyújtott közszolgáltatások minőségét, de az elmúlt húsz év azt is bizonyította, hogy nem az állam, hanem igenis az önkormányzatok tudják jobban megoldani, biztosítani az alapfeladatokat."

Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke

„A dohánykereskedelem állami kézbe kerülése miatt a Kisosz felmérései szerint egyáltalán nincsenek elkeseredve az érintett kiskereskedők, optimistán várják a fejleményeket. Emiatt nem lesz üzletbezárás, nem bocsátanak el dolgozókat. A dohányon elérhető haszon, az árrés ugyanis manapság oly kicsi - egy-másfél százalékos -, hogy ennek a profilnak a felhagyása nem veszélyezteti a jövedelmezőségüket. Csak a boltosok egy szűk rétege aggódik, azok, akik ma kizárólag dohányárut, illetve totó-lottót értékesítenek. Ám ha ez utóbbit a koncessziós trafikokban is lehet majd árusítani, ők is a pénzüknél lehetnek. Az, hogy a háttérben állami vagy egyéb szereplő áll, teljesen közömbös a boltosok szempontjából."


Forrás: Világgazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu