Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Döntöttek az önkormányzati adósság átvállalásáról
A kistelepüléseket még az idén teljes egészében tehermentesítik, a nagyobbak terhein jövő év közepéig könnyítenek

Az ötezres lélekszámnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben - közölte Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a 2012. november 14-i kormányszóvivői tájékoztatón.


Tállai András kifejtette: az ötezer lakosnál nagyobb önkormányzatok esetében a helyhatóság iparűzési adóból származó bevételétől függ majd, hogy az idén szeptember 30-án fennálló kötelezettségből mennyit vesz az állam. Elmondta: az összesen 1956 helyhatóságot érintő adósságátvállalás miatt az idei és a jövő évi költségvetést is módosítani kell.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az adósságkezelés technikai részleteit az Államadósság Kezelő Központ végzi majd el 2013. június 30-áig, tehát „a jövő év félévéig lényegében közel kétezer önkormányzati fog megmenekülni az adósságától".

A kormány döntött arról is, hogy az önkormányzati rendszer veszélyes mértékű eladósodásának jövőbeni megakadályozása érdekében több törvényt is szigorítani kell - folytatta.

Tállai András kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a stabilitási törvény az idei évtől szabályozza az önkormányzatok éven túli hitelfelvételét és kötvénykibocsátását. Megjegyezte továbbá, hogy egy, a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítvány meghatározná az önkormányzatok új, feladatalapú finanszírozásának szabályait is. Ezt azt jelenti, hogy az önkormányzatok a jövőben nem kaphatnak szabadon felhasználható állami támogatást, csak meghatározott feladatokra kérhetnek költségvetési pénzt.

A kormány képviselője szólt arról is, az önkormányzatok konszolidációja csak akkor lehet teljes, ha az minden kötelezettségvállalásra kiterjed, a kabinet ezért megvizsgálja miként lehetséges a folyószámlahitelek átvállalása.

Tájékoztatása szerint az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságkonszolidációja 95-100 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást igényel a tavaly év végi adatok alapján, míg a nagyobb várások összesen legalább 512 milliárd forintos hitelátvállalása állami tőketörlesztéssel és kamatfizetéssel jár, ami évente 50-100 milliárd forinttal terhelheti a költségvetést.

Giró-Szász András kormányszóvivő a miniszterelnök korábbi szavait megerősítve elmondta, a kormány első lépésben az önkormányzatokkal kíván megállapodni, a bankok addig legfeljebb technikai egyeztetésekre, a tárgyalás előkészítésére számíthatnak.

A kabinet pénzintézetekkel kapcsolatos álláspontjára vonatkozó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, „semmi újdonság nincs abban, ami a magyar sajtóban megjelent", vagyis a kormány tudja, hogy a „hitelminősítők milyen protokollal működnek", éppen ezért „felelőssége teljes tudatában dönt" majd a hitelátvállalás módjáról.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu