Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megkezdődött az egyeztetés az adósságrendezésről
Már ebben az évben beterjesztik az adósságok újratermelésének megakadályozását célzó törvényt

Megkezdődött a kormányzat, valamint az ötezer és ötvenezer közötti lélekszámú települések között a tárgyalássorozat az adósságrendezésről. A 2012.november 27-i, szentendrei egyeztetésen a kormányzatot V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár képviselte, az önkormányzat részéről Dietz Ferenc polgármester (Fidesz) vett részt.


Az egyeztetésről tartott sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta: a 600 milliárd forintot meghaladó adósságból az ötezer főnél nagyobb településekre eső rész több mint 500 milliárd forintot tesz ki. Hozzátette: összesen 27 városi önkormányzat van, amelynek nincs adóssága; számukra külön támogatási csomagot dolgoz ki a kormány. V. Németh Zsolt közölte: az ötezernél nagyobb lakosságszámú települések esetében tárgyalássorozat végén alakul ki, hogy mekkora mértékben vállal át a kormány az adósságból. 

Az államtitkár hangsúlyozta: világos és tiszta rendszert alakítottak ki: átlagos adóbevételi szint esetén például 40 százalékot vállal át a kormány, amennyiben 70 és 100 százalék között van ez a szint, akkor 50 százalékos az adósságátvállalás mértéke, ha pedig csak a felét éri el a település adóbevétele a település kategóriaszintjének, akkor ez hetvenszázalékos lesz.

V. Németh Zsolt hozzátette: meg kell határozni még a határnapot, amelyen fennálló adósság elengedésére lesz lehetőség. Kitért arra is, hogy az adósságállomány újraképződését törvényi szabályozással kell megakadályozni, melyek közül többet már az idén beterjesztenek. 

Dietz Ferenc polgármester kiemelte: az elmúlt egy évben átalakították az önkormányzat szervezeti és gazdasági rendszerét, amivel stabil, hosszútávra szóló működőképességet teremtettek. A polgármester elmondta: a városnak a nagyberuházásokhoz kapcsolódóan mintegy 10 milliárd forint az adóssága, azt azonban, hogy hány százalékos támogatásban részesülnek, még nem lehet pontosan tudni. „Számos kérdést kell még tisztázni, nem ismert, hogy milyen adókat és hogyan számolnak majd bele." 

Hadházy Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az elmúlt közel egy évtized során a településeknek olyan feladatokat kellett ellátniuk, amelyekhez az állam forrásokat nem biztosított. Hozzátette: a jelentősebb települések esetében kormányzati szinten képviselik az adósságrendezésről szóló egyeztetéseket, a tárgyaló delegációt miniszterek, államtitkárok vezetik majd.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu