Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Óvatosak a konszolidációval a békési települések
A polgármesterek többsége örül, mások megvizsgálnák, hol, miért keletkeztek a tartozások
Örömmel, de némileg óvatosan fogadták a Békés megyei településeken a kormány önkormányzati adósság-konszolidációjának tervét. Mint ismert Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban jelentette be, hogy az állam teljesen átvállalja az 5000-nél kisebb lakosú települések adósságát, illetve az 5000-nél nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi - írja a Békés Megyei Hírlap.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere azt mondta a Békés Megyei Hírlapnak, kedvezőnek tartja a kormány szándékát. Mint mondta, az önkormányzatok eladósodása a szocialista kormányzat nyolc évéhez nyúlik vissza, amikor egyre több feladatot adtak át a településeknek, miközben azok finanszírozását csökkentették. A községek és a városok vezetése számos helyen, így Gyulán is kényszerpályára került ebben az időszakban, hiszen az emberek érdekében a feladatokat finanszírozni kellett, és lehetőség szerint, a pályázati lehetőségekkel élve fejleszteni.

A polgármester leszögezte, lehetett volna a szolgáltatásokat csökkenteni, illetve embereket elbocsátani, de itt, a Tiszántúlon, ahol nagyon ritka egy-egy új gyár átadása, kétszer is meg kell gondolni egy-egy ilyen lépést, hiszen az önkormányzatok szinte mindenütt az egyik legnagyobb foglalkoztatónak számítanak. Dr. Görgényi Ernő kiemelte: nagyra tartja azokat a településeket, amelyek nem adósodtak el, de szükség van a konszolidációra. 

Krucsai József, Medgyesbodzás polgármestere azt mondta, örülnek a döntésnek. Mint mondta, polgármesterré választása után tetemes adóssággal vette át a falut. Mostanra, rendkívül szigorú gazdálkodás mellett, elérték, hogy csak egy hosszú lejáratú hitelük van.

Fekete Ferenc, Murony polgármestere szintén üdvözölte az elképzelést, hiszen - mint mondta - segíteni kell az önhibájukon kívül eladósodott önkormányzatokat. Sok más településhez hasonlóan községüknek sincsen adóssága, amit komoly erőfeszítések árán értek el. 

Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere elmondta: pozitív dolognak tartja ezt a kormányzati lépést, de nyilatkozni csak akkor kíván, ha az adósságok átvállalásáról szóló határozatot írásban is látja. 

Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere úgy véli, ha adósságaik 40 százalékát átvállalja a kormány, akkor a város egyenesbe jön, és újabb hasznos beruházásokat tudnak végrehajtani. A településnek egyébként a korábban felvett egymilliárd forintos önkormányzati kötvény még hátralévő részén kívül más adóssága nincs. A kötvényből a pályázatok önerőit biztosították, s kizárólag termelő beruházásokat valósítottak meg belőle. 

Siklósi István, Mezőberény polgármestere is úgy látja, hogy ismerni kellene a részleteket az elképzelés pontos megítéléséhez. Mint mondta, nehéz kérdésről van szó, hiszen nem csak az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került, de a felelőtlenül gazdálkodó önkormányzatok is jól járhatnak a kormányzati intézkedésnek köszönhetően. 

Dr. Karsai József, Battonya első embere szerint vizsgálni kellene, hogy egy-egy önkormányzat adóssága miből keletkezett. Vannak települések, amelyek két kézzel szórták a pénzt. Mások pedig, mint Battonya is, küszködtek a fennmaradásért. 

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu