Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A konszolidáció megnehezíti a hiánycél teljesítését
A Policy Agenda szerint az önkormányzati adósságátvállalás miatt nehezen tartható az idei hiánycél

A kabinet javasolta, hogy nagyjából 100 milliárd forinttal emeljék meg a 2012-évi költségvetési hiány mértékét, s ugyanekkora mértékben emelkedne meg a kiadási előirányzat. Ennek oka a következő: az 5000 fő alatti települések által korábban felvett 96 milliárdos hitel visszaváltását szeretnék megoldani, mégpedig úgy, hogy átadják az önkormányzatok számára a hitel kiváltásához szükséges pénzt. Ez pedig folyó kiadásnak fog minősülni a központi költségvetés számára - írják a Policy Agenda elemzői.


Amennyiben teljesíthetőnek gondoljuk a költségvetési törvényben rögzített számokat, akkor is látható, hogy már a kabinet szerint sem sikerül tartani azt a hiánypályát, amit előzetesen kiszámoltak. Az önkormányzati hiány mértékét jelenleg csak a kormány által adott várakozások alapján tudjuk becsülni. A 2012-es költségvetési törvény indoklásában még 150 milliárd forintos hiánnyal számoltak a települések esetében. Ezt figyelembe véve 2,8 százalék lenne a hiány mértéke az államháztartás egészére nézve.

A Költségvetési Tanács diszkréten fogalmaz az idei folyamatok megítélése során, hiszen a költségvetés módosításához adott véleményében azt közli: „a 2012. évi költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedésekről szóló 1428/2012. (X . 8.) Korm. határozatban rögzített intézkedések végrehajtása és az Országvédelmi Alap zárolása mellett a tervezett módosítás esetén is 3 százalék alatt tartható a költségvetés GDP-arányos hiánya."

A Policy Agenda számításai szerint önkormányzatok nélkül nézve 2,4 százalékos lenne a hiány mértéke, de nem csak a kiadások növekedése miatt lesz rosszabb, hanem a kormány által reméltnél alacsonyabb GDP adatok következtében is. Ha ehhez hozzáadjuk még az önkormányzatok által termelt hiányt is, akkor számításaink szerint éppen alatta marad a hiány a kritikus 3 százaléknak.

Mindez csak és kizárólag akkor teljesülhet, ha nem enged a kormány a belső nyomásnak, és nem szabadítja fel a tartalékokat. Úgy tűnik, hogy a gazdaság lassulása miatt kb. 450 milliárd forinttal lesz kisebb a bevételi oldal. Igaz ezt még képes a kabinet néhány tétel (korhatár alatti ellátások, fejezeti zárolások, Nemzeti Foglalkoztatási Alap) alacsonyabbra szabott kiadásaival és természetesen a 360 milliárd forintos tartalékkal némileg befedni.

A Policy Agenda szerint a kormány elsődleges gazdaságpolitikai célja, hogy bebizonyítsa nemzetközi partnerei számára, hogy képes olyan költségvetési politikát folytatni, amely a „tervezett és kívánatos" cél alatt tartja a hiány mértékét. Ha ezt 2012-ben nem sikerülne végrehajtani, akkor az olyan kudarcot jelentene, amely megkérdőjelezné az eddigi lépések értelmét is.

A feszes költségvetési politika megbontása azonban most már megkezdődött azzal, hogy a kabinet nem átvállalja, hanem kifizeti a kistelepülési önkormányzatok adósságát. Ez a mostani körülbelül 100 milliárd forintos lépés talán még kezelhető, de ha a politikai érdekek miatt elindul egy év végi költekezési hullám, akkor ez már átbillentheti a költségvetési hiányt a 3 százalék feletti sávba.

Forrás: Index - Policy Agenda

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu