Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„A Fidesz felszámolja az önkormányzatiságot”
Botka László a konszolidáció kapcsán keményen bírálja a kormány önkormányzatokat érintő intézkedéseit

A szegedi polgármester szerint az állam 100 milliárd forinttal többet vesz el a települési önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot átvesz, s a feladatátvállalás miatt a települések elveszítik hitelfedezetüket. A szocialista politikus szerint ezzel a Fidesz nem megmenti, hanem felszámolja az önkormányzatiságot.


Botka László azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2012. november 15-én a hódmezővásárhelyi városvezetőkkel egyeztetett az önkormányzati adósság állami átvételéről.

Botka László közleményében azt írta: kormány a települések megmentőjének szerepében tetszeleg, holott az önkormányzatok többségében azért következett be a pénzügyi ellehetetlenülés, mert a központi költségvetés az elmúlt két évben drasztikusan csökkentette a települések támogatását, a következőkben pedig azt teljesen felszámolja.

A politikus hozzátette: jövőre az állam összességében 400 milliárd forintot vesz el a települési önkormányzatoktól, miközben 300 milliárdnyi feladatot államosítanak. Ezzel olyan pénzügyi helyzetet állítanak elő az egyes településeken, hogy gyakorlatilag elvész a korábban felvett hitelek visszafizetésének fedezete - emelte ki a polgármester.

Botka László pikánsnak nevezte, hogy a kormány éppen Hódmezővásárhelyen, szavai szerint az ország egyik leginkább eladósodott városában tette meg bejelentését.

A polgármester az adósságátvállalás másik súlyos anomáliájaként említi, hogy az eljárás a felelőtlenséget jutalmazza: a politikus közleménye szerint minél nagyobb egy város adóssága, annak nagyobb százalékát vállalja át a központi költségvetés. Példaként az általa vezetett Szegedet hozta fel: mivel, mint írta, a város fegyelmezetten gazdálkodott, és „nem hazardírozott a svájci frank alapú kötvényekkel", adósságállományának csak mintegy 40-50 százalékát vállalja át az állam, míg a pazarlók 70 százaléknyi adósságtól is „megszabadulhatnak".

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu