Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Csak a törvényesség talaján állva lehet rendet tenni
Pintér Sándor és Vona Gábor vitája bűnözésről és bűnüldözésről

Rendetlenséggel nem lehet rendet csinálni - nyomatékosította többször is Pintér Sándor belügyminiszter, a Budapesti Corvinus Egyetem Tárcatükör elnevezésű rendezvényén, melyen február 16-án Vona Gáborral, a Jobbik frakcióvezetőjével vitázott. A beszélgetésen egyebek mellett a kistelepülésen élők biztonságáról, a „megélhetési bűnözésről", a három csapás törvényéről, az önfenntartó börtönök kialakításáról, a rendőrség átalakításáról, illetve a közmunkaprogramokról esett szó.


Pintér Sándor emlékeztetett: az előző kormányzati ciklus ideje alatt hatalmas problémák voltak a kistelepüléseken, a munka gyümölcsét sokszor nem azok szedték le, akik megdolgoztak érte. A „megélhetési bűnözés" fogalmának bevezetése pedig növelte a problémát, hiszen - hangsúlyozta a miniszter - ilyen fogalom nincs: hiszen valaki vagy bűnös, vagy nem.

Ezért - folytatta - nagyon fontos a szabálysértések felderítése, de nem a „helybéli" jegyző, hanem a rendőrség, majd a bíróság által. Ezzel kapcsolatban Pintér Sándor kiemelte, hogy ezekben az esetekben nem a pénzbírság volt a megfelelő büntetés, többek közt ezért is változott meg a szabálysértési törvény. A kistelepülések közbiztonságát segíti a három csapás törvénye is - tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter a büntetés-végrehajtási intézetek kapcsán hangsúlyozta: a cél, hogy olyan rendszert hozzanak létre, amelyben ezek az intézetek önfenntartóként képesek működni. Ennek érdekében újra dolgoznak a fogvatartottak, jelenleg 17 ezer 600 fő közül 6 ezer dolgozik. A közeljövőben szeretnék, ha a 17 ezer 600 fő magát és a börtönőröket is ellátná - tájékoztatott Pintér Sándor.

Vona Gábor frakcióvezető üdvözölte a közmunkaprogram rendszerét, az „uzsorázás" elleni fellépést, illetve az önfenntartó börtönök kialakítását. Azonban megjegyezte, fontos lenne a halálbüntetés kérdésével, csendőrség és a politikai bűnözés fogalmával is foglalkozni.

A rendőrség átalakításával kapcsolatban Pintér Sándor elmondta: idén lesz a 4200-ik rendőr avatása, tehát a létszámuk egyre kielégítőbb. Szerinte a több rendőr több bűncselekményt derít fel és a 2011-es statisztikára hivatkozva azt mondta: csökkent a közterületi bűncselekmények és a szabálysértések száma, valamint egyre több traffipax van az utcákon, amely a közlekedési szabálysértéseket csökkentheti.

Vona Gábor megjegyezte: sokkal fontosabb a számokon túl, hogy a magyar társadalom szubjektív biztonságérzete nem javult és kiemelte a fiatalkorúak által, valamint a fiatalok és az idősek sérelmére elkövetett támadásokat. Azt is hozzátette, hogy a bűncselekmények erőszakossága is erősödött.

Pintér Sándor válaszul elmondta, hogy a fiatalok sérelmére elkövetett támadások területén 13 százalékos csökkenés volt tavaly. Az idősek védelméről szólva kiemelte a miniszter, hogy az önkormányzatokkal együtt „pánikgombos" riasztórendszert dolgoznak ki, ennek kialakítására a helyhatóságok pályázhatnak.

A miniszter hangsúlyozta: a rendőrök iránti társadalmi bizalmat sem jogszabály, sem a belügyminisztérium nem tudja megadni, ezt maga a rendőrség tudja megadni, ha szakszerűen intézkedik és elfogja a bűnözőket. Pintér Sándor beszélt arról is, hogy hazánkban európai szinten egyedülálló a rendőrök felkészültsége, hiszen az érettségi után két éves szakközépiskolát is el kell végezniük az utcai szolgálathoz. A kistelepüléseken pedig a rendőrség ezentúl lakossági fórumokat fog tartani - tette hozzá a miniszter.

A miniszter nyomatékosította: mindenkit munkára és tanulásra kell ösztönözni, le kell szoktatni az embereket a szociális segélyekről. A közmunkaprogrammal kapcsolatban Pintér Sándor elmondta: 206 ezer embernek tudnak munkát adni, jelenleg 188 ezret foglalkoztatnak. A közfoglalkozást 94 hátrányos és kiemelten hátrányos helyzetű településre összpontosítják. A miniszter hozzátette, hogy 132 milliárd forintot tett félre a kormány a közmunkaprogramra - tudósít a kormany.hu.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu