Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 







































eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az érintettek véleményének is érvényesülnie kellene
A MÖSZ elnöke a Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom vendége volt

A Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom vendége volt az elmúlt héten Dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke. A Bögötén rendezett találkozón a házigazda Patyi Elemér polgármester, a mozgalom elnöke elmondta, hogy az elkövetkezendő időszak legfontosabb teendői közé tartozik az új önkormányzati és köznevelési törvény - még el nem fogadott - végrehajtási rendelkezéseinek véleményezése. A MÖSZ közreműködésével el kell érni, hogy az „érintettek" véleménye, álláspontja is érvényesüljön a törvényekben.


Gémesi György és Patyi Elemér a Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom bögötei találkozóján 

Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke tájékoztatta a szép számban megjelent polgármestereket, hogy a szövetség a törvény elfogadását megelőzően több mint 1000 polgármesterrel folytatott konzultációt, s ennek köszönhetően néhány területen sikerült az érdekegyeztetés során eredményt elérni. A MÖSZ fontosnak tartja, hogy az önkormányzati rendszer a jövőben is hatékonyan működjön, a települések feladatukat biztonsággal el tudják látni. A szövetség számára alapvető kérdés, hogy a településen élő lakosság minél magasabb színvonalú szolgáltatásban részesülhessen, melyhez erős önkormányzatokra s az önkormányzatiságban meglévő értékek megőrzésére van szükség.

Gémesi György bejelentette, hogy a kihirdetett új önkormányzati törvény várható következményeiről, a változtatás lehetőségeiről az idei év első felében minden megyében tartanak konzultációt, szakmai fórumot. A tapasztalatokat, véleményeket összefoglalva készítenek anyagot a területekért felelős minisztériumok számára. Rendkívül izgalmas kérdés lesz a járási hivatalok kialakítása, amelynek következtében a települések jegyzőitől, polgármestereitől az összes államigazgatási feladatokat a járási székhelyekre viszik. A MÖSZ elnöke aggasztónak tartja, hogy az eddig részben helyben, vagy legfeljebb 3-4 kilométeren belül intézendő ügyek - köztük az anyakönyvi ügyintézés is - 20-30 kilométerre kerül, amely a lakosság részére kényelmetlenséget és többletköltséget jelent.

A jelen lévő polgármesterek elmondták, hogy igen nagy nehézségekbe ütközik az aprófalvas településszerkezet miatt a 2000 fő feletti közös hivatalok létrehozása. Sajnos még ma sem lehet tudni, hogy ezeknek a hivataloknak a finanszírozásában mekkora szerepet vállal az állam. Az eddig helyben maradó bevételek egy része központosításra kerül, arra pedig nincs további lehetőség - még ha ezt a törvények meg is engednék -, hogy a lakosságot további adókkal terheljék. Ennek következtében kétséges, hogy honnan lesz pénz a működésre.

A tanácskozáson résztvevők arra sem találtak magyarázatot, hogy miért kell megszüntetni a kistérségi társulásokat, amelyek az elmúlt időszakban a térségek településeinek hasznos együttműködési fóruma volt. A törvényi változások után is marad nagyon sok olyan teendő, amelyet egy-egy település képtelen maga ellátni. Ilyen például a gyermekjóléti szolgálat, orvosi ügyelet, belsőellenőrzés, turisztikai desztinációs menedzsmentek kialakítása, illetve számtalan együttműködést igénylő feladat. Ezért többen felvetették, hogy valamilyen egyesületi formában együtt kellene maradni a kistérség (járás) településeinek.

Elhangzott, hogy az államigazgatási feladatok központosításával komoly létszámleépítések lesznek, az eddig 3-4 települést érintő körjegyzőségek tekintetében. Kérdésként merül fel, hogy a felmondásokra, végkielégítésekre honnan lesz pénz, amely egy-egy hivatal esetén tízmillió forintos nagyságrendet is jelenthet. Mi lesz azzal a kiválóan képzett, nagy tapasztatokkal rendelkező köztisztviselői gárdával, amelynek nagy része várhatóan utcára fog kerülni?

Dr. Gémesi György zárszavában kifejtette, hogy a települések polgármestereinek - pártállástól függetlenül - össze kell fogni és szakmai érvek mentén kell véleményünket kifejteni és azokat eljuttatni a mindenkori kormányhoz. A gondjaink azonosak, de felvetéseinknek csak akkor tudunk hatékonyan érvényt szerezni, ha a belső viták, konzultációk lefolytatása után egységet mutatunk - hangzott el.

Forrás: Alpokalja Online - Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:



KIEMELT HÍREINK



Archívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 



Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu