Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nyolc országot érintő vidékstratégia született
Új fejezet nyílt a Kárpát-medencei magyarság vidékfejlesztési együttműködésében

A nyolc országot érintő stratégia a természeti, földrajzi előnyöket használja ki, különös tekintettel a vízgazdálkodásra és a magyar közösségek közötti vidékfejlesztési tartalmú együttműködésekre,- mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter február 7-én, a Parlamentben, ahol ünnepélyesen aláírták a „Vidékfejlesztési együttműködések a Kárpát-medencei határon túli magyarsággal" című megállapodást.


A dokumentumot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter, Németh Zsolt a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, és Jakab István a Parlament alelnöke, valamint Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria magyar közösségeinek képviselői írták alá. Az aláírók javasolják, hogy a kormányok a térség közös gondjainak megoldása érdekében dolgozzanak ki hosszú távú Kárpát-medencei fejlesztési stratégiát. A Megállapodás nyitott, az aláírást követően később is csatlakozhatnak hozzá a dokumentummal egyetértő szervezetek.

Fazekas Sándor köszöntő beszédében emlékezetett arra, hogy a Kárpát-medencei magyarság többsége vidéki térségekben él, ezért megmaradása - különösen a határon túli területeken - nagyrészt a falu, a kisváros, a tájak, és a mezőgazdaság helyzetétől függ.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a Nemzeti Vidékstratégia kidolgozásakor konzultációsorozatot kezdeményezett a határon túli magyarság képviselőivel, hogy kidolgozza a vidéki térségek fejlesztésének közös programját. A konzultációsorozat a most elfogadott határon túli  magyarsággal kötött megállapodás aláírásával zárul. 

A dokumentum alapja a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtási programja, a Darányi Ignác Terv, melynek egyik fontos része az elkészült, és az ünnepi eseményen nyilvánosságra hozott „Vidékfejlesztési együttműködések a Kárpát-medencei határon túli magyarsággal„ program.

Meggyőződésem - fogalmazott a miniszter -, hogy a program összhangban van mind a határon túli magyarság, mind a szomszédos, Kárpát-medencei államok, mind az Európai Unió érdekeivel. Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy a Megállapodás aláírásával új fejezet nyílik a Kárpát-medencei magyarság vidékfejlesztési együttműködésében és fontos lépéssel lehetünk közelebb a magyarság határon átívelő gazdasági egyesítéséhez.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: akkor áll helyre a dolgok normális rendje, ha az egyes szakterületek stratégiáit az egész Kárpát-medencére kidolgozzuk. Az együttműködési programok nemcsak a határon túl élő magyarság számára járnak előnyökkel, hanem az ott élő például románoknak, ukránoknak, szerbeknek, szlovákoknak is jobb életlehetőségeket teremthetnek.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a Magyar Állandó Értekezleten elfogadták a magyar nemzetpolitika stratégiai kereteit. A dokumentum előirányozza, hogy készüljenek összehangolt ágazati nemzetpolitikák, aminek egyik látványos megvalósulása a most aláírandó megállapodás. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy a vidékfejlesztés egyik alapja, a föld nemcsak megélhetést nyújt, hanem szabadságot és otthont jelent. Kiemelte, hogy a mezőgazdaság ennek az egész régiónak fantasztikus kitörési pontja lehet.

Tőkés László püspök, Európa Parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence csodálatos teremtménye Istennek. Üdvözölte, hogy miközben meg akarjuk védeni ezt a térséget a pusztulástól, építő terveink is vannak. Kiemelte az aláírt vidékfejlesztési megállapodás fontosságát a magyarság életlehetőségeinek javulása szempontjából, és szorgalmazta az összefogást az élet minden más szakterületén - tudósít a kormany.hu.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu