Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ennyi idő alatt nem lehet felelős döntéseket hozni
Gémesi György és Pásztor Béla a járási rendszerről beszélgetett a Rádió Orientben
A járási rendszer kialakulásával kapcsolatban több kérdés is felmerül, nevezetesen, hogy valóban költséghatékonyabb lesz-e, az állampolgárokat jobban szolgálja-e, s hogy mi a probléma a mostani feladatellátással - mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere a Rádió Orientben, a közigazgatás rádiójában. Vendége, Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere szerint „a települések felnőttek feladataik ellátásához, önállóan tudnak dönteni."

Pásztor Béla, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a járásokról, elmondta, azok működése nem volt a leghatékonyabb. „A hivatali rész annyiban segítette a járást, hogy ellenőrzéseket tartott, igazgatási és pénzügyi, építésügyi területen. Ezek segítő jellegűek voltak. Amikor a településeket közös tanácsba vontak össze, azok igazgatásilag lehet, hogy jók voltak, de településfejlesztési szempontból már kevésbé" - ismertette Veresegyház polgármestere. A települések akkoriban is igényelték már az önállóságot, ezért Pásztor Béla jobbnak tartaná, ha megmaradna az önkormányzati rendszer függetlensége, amely már jól kiépült, és remekül működik. „Egyelőre nem tudom, hogy mi a célja az átszervezésnek" - tette hozzá. 

Gémesi György szerint a fő probléma az, hogy nem tudni, mire szerveződnek a járások, hogy mik azok a feladatok, amiket át kell adniuk az önkormányzatoknak. Hozzátette: a feladatellátáshoz szakemberek, illetve helyiség is kell. „Saját önkormányzati forrásból, költséghatékonyan létrehoztuk az okmányirodákat, hogy azok komfortosak legyenek, s jól szolgálják a lakosság igényeit. Kinevelődtek azok az ügyintézők, akik versenyképes szolgáltatást tudnak nyújtani" - emlékeztetett a polgármester.

„A Magyar Önkormányzatok Szövetségének az a véleménye - tette hozzá -, hogy hiányzik az a hatástanulmány, ami igazolja, hogy a járási rendszer kialakítása valóban azt az eredeti célt szolgálja, hogy az állampolgárok minél komfortosabban intézhessék ügyeiket, s kényelmesebben érhessék el a helyszínt." Gémesi György elmondta: „azt érzem és most már egyre világosabb, hogy a kétpólusú demokrácia (központi, helyi- térségi) szép lassan egypólusúvá válik."

Arról, hogy mi a jobb, ha több település tartozik egy járáshoz, vagy ha kevesebb, Pásztor Béla elmondta, hogy gazdasági szempontból ezt nem lehet lemérni. „Anyagi javakat a járás nem koncentrál, korábban sem koncentrált, ebben a tekintetben a méretet nem tartom fontosnak. A társadalmi élet, ami nagyon fontos, abban a szerkezeti formában ahol 100 ezer ember van, kevésbé alakul ki, mint ahol 30-40 ezer ember van együtt. Amikor megszűntek a járások, azt mondták így olcsóbb a közigazgatás, mert a közvetlenebb kapcsolat gyorsabb munkát eredményez. A települések felnőttek feladataik ellátásához, önállóan tudnak dönteni" - mondta Veresegyház polgármestere. 

Pásztor Béla elmondta, a járások megszűnése után kialakult az önkormányzati rendszer, amely létszám szempontjából nagyon hatékonyan működik a településeken. Hozzátette: „félek az igazgatásnak a most tervezett centralizálásától, amely lefékezi az önkormányzat hatékonyságát. Tudom, hogy a kormány szándéka az is lehet, hogy kordában tartsa az önkormányzatokat, de ezt nem ilyen módon kellene elérni. A települések élő szervezetek, s nem megfelelő működésüket megsínyli az ország is."

Gémesi György elmondta, a járások kidolgozásának előkészítésére nem állt elegendő idő. „Én egy tanulmányt készítettem volna, utána meghívtam volna a gyakorlott polgármestereket egyeztetésre, ami legalább egy fél-egy év, mi viszont csak napokat kaptunk. Azt hiszem, hogy így nem lehet komoly, felelős, hosszú távú döntéseket hozni." 

Pásztor Béla egyetértett gödöllői kollégájával, mint elmondta: „Azt a konzultációt hiányoljuk, amelyik közvetlen lett volna az önkormányzatokkal és ahol bemutatják az új rendszer működését. Ilyennel nem találkozhattunk." Az önkormányzatok jogosítványokhoz jutottak a járások megszűnésekor, ami jó volt, hiszen minden igazgatással kapcsolatos adminisztráció sokkal gyorsabb volt, mint a járási rendszer idején - emlékeztette a hallgatókat Pásztor Béla. „Ezért a járások helyett a kistérségek megtartását tartottam volna jobbnak." - tette hozzá.

Gémesi György a műsor zárásaként elmondta: az önkormányzatok a településen élő lakókért vannak, s ma is tízmillió embernek szolgáltatnak. „A közszolgáltatások 70 százalékát mi látjuk el, a probléma nem az volt, hogy nem tudja az önkormányzat feladatait ellátni, hanem az, hogy kiment mögüle a finanszírozás. Ha elviszik tőlünk a feladatokat, lecsökken az állampolgár saját sorsába való beleszólási lehetősége, mert ezt a települési önkormányzatok biztosítják. Mi költséghatékonyan megszerveztük az okmányirodákat, s nem hallottam arra vonatkozó kritikát, hogy azok rosszul működnének." 

A polgármesterek tapasztalata és meggyőződése, hogy a feladatokat a kisebb egységek, a települések jobban, hatékonyabban tudják ellátni. 

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu