Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Mi partnerek szeretnénk lenni az átalakításban”
Gémesi György szerint a járási hivatalok munkáját helyi kontrollnak kell kísérnie
Az önkormányzatok a területi államigazgatás átalakításában a kormányzat partnerei szeretnének lenni - mondta el a Rádió Orient műsorában Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a társadalmi kontroll és a járási hivatalvezetők szakmai hozzáértésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Gödöllő polgármestere a BKV Zrt. problémáinak megoldását a nagyobb fővárosi szerepvállalásban látja. 

A területi államigazgatás átalakításának következő lépéseként, 2013. január 1-jén felállnak a járások. A Rádió Orient műsorában Gémesi György elmondta: az alapvető állami szándék, az államigazgatási feladatok ellátásának centralizálása - elfogadható törekvés. Gödöllő polgármestere azonban kiemelte, a rendelkezésre álló idő túlságosan kevés az összes szempont megvizsgálásához. „A kormányzati szándék nincsen szakmailag elegendően átgondolva ahhoz, hogy jó megoldásokat alakítson ki. Nincs tudomásunk a járások feladathatáskörének pontos részleteiről, továbbá az infrastruktúráról és a járási hivatalvezetők jogállásáról sem."

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) kifejezetten szakembereket rendelne a járási hivatalok élére. „A profi feladatellátáshoz felkészült szakemberekre van szükség" - hangsúlyozta, majd a társadalmi kontroll fontosságára tért ki. „Igény van a munka helyi kontrolljára. Jó lenne, ha a polgármesterek többségi szavazata döntene a hivatalvezetők kinevezéséről. Így a munka hatékonysága nagymértékben megemelkedne, emellett az erősebb egyéni érdekérvényesítés lehetősége kikerülne a rendszerből" - foglalta össze az önkormányzatok véleményét Gémesi György. 

A polgármester az önkormányzatok érdekérvényesítő szervezetének további állásfoglalásairól is szót ejtett. Kiemelte: fontos, hogy minden kerületben megmaradjon a már kiépített hatósági szolgáltatás. „Szerencsére ebben a kérdésben megállapodás született" - mondta, majd hozzátette: „Az önkormányzatok nem akadályai, hanem partnerei szeretnének lenni az átalakítás megvalósításának."

„Az új struktúrában kevesebb, mint 1 milliárd forint megtakarítás rejlik" - emelte ki Gémesi György, hozzátéve, hogy a jövőbeni létszámleépítések az állampolgárok egzisztenciáját és megélhetését veszélyeztetik. „Az átalakítás szülte problémák most körvonalazódnak" - mondta.

Gödöllő polgármestere a kistérségi társulást követendő példának értékelte. „Fontos, hogy az új rendszerben is megmaradjon a települések közötti együttműködés. A térségi problémák közös megoldása a költséghatékonyság mellett az állampolgárok kellemesebb és biztonságosabb életét teszi lehetővé" - mondta a Rádió Orient vendége.

Gémesi György a BKV Zrt. finanszírozási gondjairól is beszélt. A polgármester a problémát többszintű vitaként határozta meg, melyben az államnak és a fővárosnak kell megállapodást kötnie. „Az agglomeráció önkormányzatai a véges költségvetési mozgástér ellenére is részt vállalnak a helyi közlekedés finanszírozásában. A fővárosnak is nagyobb arányban kellene szerepet vállalnia a helyi közlekedés alakításában" - emelte ki. 

A MÖSZ elnöke elmondta: az önkormányzatok még nem tudják, hogy az állami feladatátvétel milyen forráskiemeléssel fog együtt járni. „Az új rendszerben nem kerül kevesebbe a feladatellátás, mindössze az önkormányzati kontroll szűnik meg. A vagyon, a létesítmény és a fenntartói jogosítvány elkerülésével sok probléma vetődik fel" - emelte ki.

Az önkormányzatok finanszírozásából kiesett források pótlására lehet, hogy új adókat kell kivetni, s az adóemelés sem kizárt - emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy „rizikós tovább terhelni a már amúgy is megélhetési gondokkal küzdő lakosságot."

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu