Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elkésett és előkészítetlen a járások koncepciója
Gémesi György szerint kérdések sokasága merül fel a tervezettel kapcsolatban

Egyelőre még azt sem tudjuk, milyen állami feladatok kerülnek a járásokhoz - indokolta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, miért nem támogatják a járási hivatalok kialakításával, az önkormányzati és állami funkciók szétválasztásával kapcsolatos szakminisztériumi javaslatot. Érdeklődésünkre Gémesi úgy fogalmazott: a járások létrehozásának tervezett időpontjához képest elkésett és előkészítetlen a munkaanyag.


- Érdemi szakmai egyeztetésre van szükség a települési önkormányzatokkal -hangsúlyozta az elnök, aki szerint kérdések sokasága merül fel. Így tisztázni kellene a hatáskörök szétválasztását, az önkormányzati és a majdani járási hivatalok feladatait, az átadás ütemét és módját.

- Az is elfogadhatatlan - magyarázta Gémesi György -, hogy nem ismert a megcélzott költséghatékonyságot, a gyors és állampolgárbarát, az eddiginél jobb ügyintézést alátámasztó hatástanulmány, melyre pedig folyamatosan hivatkoznak.

Az általános kételyeken túl a Magyar Önkormányzatok Szövetsége egészen konkrét kifogásokat is megfogalmaz. Nem ért egyet a testület például azzal, hogy a jelenleg is egy körjegyzőséghez tartozó településeket különböző járásokba sorolják. - Nem ad magyarázatot a javaslat arra sem - folytatta okfejtését az elnök -, miként akarják elérni, hogy a települések és a járási központok legfeljebb 30 kilométeres távolságban legyenek egymástól.

Gémesi György arra is felhívta a figyelmet: a járási székhelyek jó elérhetősége érdekében át kell szervezni a térségi közlekedést, ám semmi információjuk nincs arról, van-e erre irányuló szándék és szakmai elképzelés.

Az elnök nem érti, miért van a különböző járásokban élők lélekszáma között nagyságrendi különbség. „Ha Pest megyét nézzük, akkor Szob járásában 12 350 ember lakik, Gödöllőében viszont 178 381 - illusztrálta a feltűnő eltéréseket Gémesi György, aki kitért arra is: szükségesnek tartják, hogy a hozzáértő, gyakorlott szakembereket az átszervezést követően is foglalkoztassák.

- Ez is garanciát adhatna a biztonságos feladatellátáshoz - mondta a Népszabadságnak a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Forrás: Népszabadság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu