Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 







































eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tárgyalni fognak az eladósodott önkormányzatokról
Precedenst teremtene, amennyiben az Erste Bank teljesítené Hódmezővásárhely kérését

Heteken belül megkezdik az egyeztetést az önkormányzatok, a kormány és a bankok képviselői arról, hogy miként segítsenek az adósságtehertől szenvedő önkormányzatoknak - jelentette ki február 10-i sajtótájékoztatóján Lázár János frakcióvezető a Reuters hírügynökség beszámolója szerint. A lakossági devizaadósok esetében alkalmazott végtörlesztés lehetőségét viszont kizárta a kormányfő az önkormányzatok esetében. 


A kormány tervei szerint hamarosan megkezdi a tárgyalásokat a bankokkal és a helyi önkormányzatokkal annak érdekében, hogy hogyan lehet segíteni az 1300 milliárd forintnyi adósságot felhalmozó önkormányzati szektornak - írja a hírügynökség a Fidesz frakcióvezetőjének szavaira hivatkozva. 

Lázár János a kihelyezett egri frakcióülés után tartott sajtótájékoztatón a Reuters szerint arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kizárta a végtörlesztéshez hasonló lehetőséget az önkormányzati adósság esetében. 

Azt is hozzátette Lázár János, hogy a háromnapos kihelyezett frakcióülésen több eladósodott város polgármestere védelmet kért a kormánytól a bankokkal szemben, miután a bankok egy csoportja, elmondása szerint főként osztrák pénzintézetek, lehetetlen feltételekkel állt elő az elmúlt hetekben. 

Az önkormányzatok adósságáról szólva az MTI tudósítása szerint azt közölte: a kormánynak, az önkormányzatoknak és a bankoknak közösen kell megállapodásra jutniuk. Rossz hír lenne a bankrendszernek, ha a kabinet elzárkózna az együttműködéstől - jelezte. 

Az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába került a Lázár János vezette Hódmezővásárhely eladósodása. A megyei jogú város 2006 szeptemberében kötvénykibocsátásról döntött, 694 darab 100 000 svájci frank névértékű „Hódmezővásárhely I. Kötvény" került kibocsátásra. A kötvény kibocsátásával az önkormányzat azt vállalta, hogy a kötvény ellenében fizet a kötvény mindenkori jogosultjának, vagyis a kötvényt lejegyző Erste Banknak. 

Lázár János a banknak decemberben küldött levelében azt kérte a pénzintézettől, hogy a svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség egy részét vállalja át. Vagyis az önkormányzat ezzel nem tenne eleget teljes mértékben kötelezettségének, adóssága egy részének elengedését kérte a banktól, ami lényegében a csőd bekövetkezését jelentené. 

Az önkormányzati szektort 2006-ban érte el a forráskivonás újabb hulláma, így egyre nehezebb helyzetbe kerültek a települések. Az önkormányzatok erre úgy reagáltak, hogy idegen forrást vontak be, jellemzően devizában denominált kötvénykibocsátások mellett döntöttek. Az önkormányzatok számára ez azért is volt vonzó forrásbevonási lehetőség, mert a törlesztésre türelmi időt adtak a bankok, így több évre elhalaszthatták a helyhatóságok a problémák tényleges kezelését. A jellemzően 3-5 évre adott türelmi időszakok 2010 végétől fogva kezdtek lejárni, így a problémák egyre inkább a felszínre fognak törni az eladósodott önkormányzatoknál. 

Az önkormányzati szektor eladósodottságának mértékét tekintve nem meglepő, hogy az Erste Bank nem enged a hódmezővásárhelyi önkormányzat követelésének. Amennyiben ugyanis teljesítené a város kérését, az veszélyes precedenst jelentene, hiszen a többi önkormányzat is élni szeretne a lehetőséggel. Az önkormányzati szektor (az MNB harmadik negyedéves pénzügyi számlák adatai szerint) 1300 milliárd forintot meghaladó adósságállománnyal rendelkezik (ebből mintegy 650 milliárd forint kötvényadósság) és a teljes adósság 64 százaléka devizában denominált.

Ha a bankok egy, a végtörlesztéshez hasonló veszteséget kellene, hogy lenyeljenek az önkormányzatok esetében, akkor könnyen elképzelhető, hogy ennek mérete valahol 150-200 milliárd forint körül lesz, ami egy újabb bankadóval érne fel a pénzügyi szektor számára. 

Forrás: Reuters - MTI - Portfolio.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:



KIEMELT HÍREINK



Archívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 



Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu