Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A legtöbb településen behajthatatlan az ingatlanadó
Gémesi György szerint a most rendelkezésre álló pénz alig elég az önkormányzati feladatokra

Az önkormányzatok ugyan kivethetnék az ingatlanadót, de a lakosság anyagi helyzete miatt ez nem megoldás a településektől elvett források pótlására - véli Gémesi György. Reálértéken idén is kevesebb állami forráshoz jutottak a helyhatóságok, a most rendelkezésre álló pénz nem vagy csak nagyon szűkösen elég az önkormányzati feladatokra - mondta el február 23-án a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.


A helyhatóságok érdekképviseleti szervezetének vezetője hozzátette, bár az állam a megyei önkormányzatoktól minden feladatot, valamint adósságot átvett - és ezzel gyakorlatilag megszüntette őket -, a települési önkormányzatoktól azonban még egyetlenegyet sem. Az állam csak jövőre tervezi hatásköre kiterjesztését az eddig a településekhez tartozó közoktatásra vagy a járó- és fekvőbeteg-ellátásra - mondta Gémesi György.

A MÖSZ elnöke - aki Gödöllő polgármestere is - hangsúlyozta, az önkormányzatoktól nem csak feladatokat vesz el az állam, hanem az azok ellátására eddig szántnál több pénzt is. Ennek következtében a települések forrásai úgy is kisebbek lesznek, ha figyelembe vesszük, hogy kevesebb lesz a feladatuk. A forrásbővítés lehetőségeinek szánt ingatlanadó és ebadó semmiféle többletlehetőséget nem biztosít az önkormányzatoknak. A települések által kiszabható ingatlanadó ugyan jelenthetne többletösszeget, de tudomásul kell venni, hogy a lakosság nem terhelhető tovább - mondta Gémesi György.

A MÖSZ elnöke szerint arról van szó, hogy az állam pénzt von el a településektől, és aztán rájuk bízza, hogy a kiesett összegeket a lakosságtól szedjék be maguknak adó formájában. „Persze nagy lehetőség, hogy további bevételekhez juthatunk, csak tessék megmondani, hogy ki fogja azt befizetni ilyen formában" - vetette fel az önkormányzati politikus.

Gémesi György elmondta, néhol ugyan - például a budapesti III. és XIV. kerületben - bevezették az ingatlanadót, de szerinte a fővárosban a gazdaság kicsit erősebb, több a munkahely, így nem kizárt, hogy a lakosság fizetőképessége jobb. Nem mondható azonban ez el több más vidékről, így Észak-Magyarországról, Kelet-Magyarországról, a baranyai Ormánságról vagy a nyugat-magyarországi őrségi kistelepülésekről sem. Ezeken a lakosság nem képes az újabb adó megfizetésére - mondta a MÖSZ elnöke. Gémesi György szerint a települések előtt két lehetőség van: vagy beszedik a pénzt a lakosságtól, vagy pedig nem tudják ellátni alapvető feladataikat.

Nem volt és ma sincs átgondolva, hogy az államhoz átkerülő közfeladatok után milyen források maradnak a településeknél. A kérdésről tárgyalni kellene, látni kellene a hatástanulmányokat, és ennek eredményeként kellene választ találni a problémára - mondta Gémesi György. Az önkormányzati vezető azonban arra a helyzet részletesebb elemzése után sem tenne javaslatot, hogy a polgároktól újabb összeget szedjenek be, mert ebben a tekintetben szerinte a lakosság nyolcvan-kilencven százalékának a teherbíró képessége ma már nulla.

Forrás: Hiradó.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu