Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A tervezett járáshatárral kettészelték az Őrséget
A tájegység évszázadok óta egybefüggő rendszerként működik

Január végéig élt az a lehetőség, amely szerint az önkormányzatok véleményezhették a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) járási rendszer kialakítására vonatkozó terveit. Sokan megtették ezt, a többi között a nagyon is érintett őriszentpéteriek. Az Őrségi Többcélú Kistérségi Társulás tagjai rövid idő alatt többször is üléseztek, ugyanis a járási rendszer kialakításának legnagyobb vesztesei lehetnek az őrségiek.


A társulás általános alelnöke, Kapornaky Sándor Kercaszomor polgármestere nemrég kijelentette: egy önálló őrségi járás létrehozása történelmileg indokolt. E szándékot és óhajt a tájék múltja  alátámasztja. Az Őrség évszázadokon át egybefüggő rendszerként működött, mind területileg (gyepűk), mind társadalmilag (Erdélyből telepítették át azokat a székely katonacsaládokat, akik a gyepűket, vagyis a nyugati határsávot védték). Az Őrség királyi kiváltságokat nyert, majd veszített el, de önállósága végig megmaradt.

„Ez most közigazgatásilag elveszni látszik - mondta el Őr Zoltán Őriszentpéter polgármestere, a kistérségi társulás vezetője. „A  168 járás kőbe vésésekor a szaktárca az őrségi kistérséget kettészelte. A társuláshoz tartozó 22 településből 11, közte városunk a szentgotthárdi, másik 11 pedig a körmendi járáshoz kerülne. Ez ellen tiltakozunk, önálló járást szeretnénk. Ezt a véleményt  eljuttattuk az illetékesekhez."

Az egyeztetések az elmúlt hetekben-napokban folyamatossá lettek. A társulás tagjaival többször is eszmét cserélt Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott, aki elmondta: továbbítják a helyiek véleményét és javaslatait, de nem lát reális esélyt egy önálló őrségi járás kialakítására.

„ Valóban csökkentek az önálló járás esélyei" - ismerte el Őr Zoltán. „De mi  mégis kérjük a KIM-et, vegyék figyelembe javaslatunkat. Ugyanakkor B-tervben is gondolkodunk. Ez a térségi falvak egyben tartását célozza, Körmend járási központtal. Múlt csütörtökön a társulás 22 települése közül 20 döntött úgy, hogy támogatja a körmendi járáshoz való csatlakozást. Kondorfa és Szalafő pedig a szentgotthárdi járást választaná. A kormánymegbízottal közöltük a döntést és kértük, továbbítsa a KIM-hez. Bízunk a kedvező döntésben.

A Fidesz-KDNP egri frakcióülésén felmerült kérdések miatt még további egyeztetésekre van szükség a járások ügyében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a kormánypárti képviselőcsoport között - közölte a KIM február 13-án az MTI érdeklődésére.

Az MTI azzal a kérdéssel kereste meg a tárcát, hogy a járásokról szóló törvényjavaslat-csomag múlt hétre tervezett parlamenti benyújtása miért nem történt meg.
    
Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár egy, február 7-i sajtóbeszélgetésen ugyanis azt mondta, a tervek szerint február 10-ig az Országgyűlés elé kerül a 2013. január 1-jén létrejövő járások kialakításával összefüggő első törvényjavaslat-csomag, amely várhatóan több mint 80 jogszabály módosítását tartalmazza majd.
    
A járások témája azonban a Fidesz-KDNP Egerben tartott, évadnyitó frakcióülésén is téma volt, és Lázár János Fidesz-frakcióvezető beszámolója szerint nagy vita volt a kérdésben. A vita középpontjában Budapest volt - jelezte február 10-i sajtótájékoztatóján a politikus, közölve: Láng Zsolt, a parlament önkormányzati bizottságának fideszes elnöke, II. kerületi polgármester vezetésével egyeztetés kezdődik arról, hogy a járáshatárok és a fővárosi kerületek hogyan viszonyulnak majd egymáshoz. A vidéki észrevételeket pedig Kósa Lajos Fidesz-alelnök, debreceni polgármester és Rácz Róbert fideszes parlamenti képviselő, hajdú-bihari kormánymegbízott vezetésével mérik fel. Lázár János már akkor megjegyezte, hogy így újabb egyeztetési körre lehet számítani, ugyanis a jelenleg tervezett körzethatároknak nagy a kritikája a frakcióban.
    
Arról egyelőre nincsenek információk, hogy mikor kerülhet a járásokról szóló javaslat a parlament elé.
    
Forrás: Vas Népe

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu