Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nagy a bizonytalanság a polgármesterek körében
A MÖSZ konzultációit Vas, Győr-Sopron-Moson és Komárom-Esztergom megyében is nagy érdeklődés kísérte

A decemberben kihirdetett jogszabályok alapjaiban változtattak az önkormányzatokat érintő rendelkezéseken, jelentősen módosítva azokat. A települések vezetői részéről - még két hónappal a törvények elfogadását követően is - nagyfokú bizonytalanság érezhető, számos kérdés a mai napig sem tisztázódott. Erre világítottak rá a Magyar Önkormányzatok Szövetsége február 22-én és 23-án megrendezett megyei konzultációin elhangzott vélemények.   


Nagy érdeklődés kísérte Gémesi György MÖSZ-elnök szavait a Komárom-Esztergom megyei konzultáción 

A Dunaszegen megrendezett Győr-Moson-Sopron megyei, a Bögötén tartott Vas megyei, valamint a Dadi Kultúrházban szervezett Komárom-Esztergom megyei polgármesteri találkozókat mindhárom településen nagy érdeklődés kísérte.

Több helyszínen elhangzott, hogy az 1990-ben megalkotott törvények közül az Önkormányzati törvény egyértelműen sikertörténet, még akkor is, ha bizonyos módosítások szükségessé váltak. A változtatások ugyanakkor 2013. január 1-től olyan területeket is érintenek, amelyek az elmúlt időszakban jól működtek.

Példaként az alap-és középfokú oktatási intézmények államosítását, valamint a 2000 fő alatti települések kötelező körjegyzőségbe vonását említették meg. Az észrevételek alapján megállapítható, hogy ez utóbbi Vas megyében különösen nagy problémát jelent majd, ugyanis az aprófalvas településszerkezet következtében az emberek csak többlet idő és többlet költség árán tudnak a szolgáltatásokhoz hozzájutni.

A járások átalakítása kapcsán teljes a bizonytalanság a településvezetők körében, az illetékes minisztérium által korábban véleményezésre küldött egy oldalas, koncepciónak nevezett dokumentumból ugyanis a polgármesterek - elmondásuk szerint - érdemi információhoz nem jutottak.

Dr. Gémesi György, MÖSZ elnök hangot adott annak, hogy a szövetség számára elfogadhatatlan az, hogy a jövőben - a kormányhivatalok mintájára - pártpolitikusok vezessék a leendő járási hivatalokat, ugyanis ez magában rejti a szakmai, hatósági munka céljából létrehozandó intézmények átpolitizálásának veszélyét. Dr. Gémesi György felvetette annak szükségességét is, hogy a településvezetők, mint választott emberek beleszólhassanak a járási hivatal vezetője személyének kiválasztásába.

A helyszínen megjelent polgármesterek rávilágítottak a települések, azok vezetői közötti összefogás szükségességére. Gémesi György elmondta, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége továbbra is abban érdekelt, hogy az önkormányzati rendszer hatékonyan működjön, a feladatellátás, a lakosság részére nyújtott szolgáltatások a jövőben is biztosítva legyenek.

A megjelent polgármesterek figyelmébe ajánlotta a Szövetség által szervezendő konferenciákat, valamint a tagság előnyeit is, annak érdekében, hogy a Szövetség minél nagyobb felhatalmazással láthassa el tevékenységét az önkormányzatiságban rejlő értékek védelme érdekében.

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu