Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nagykőrös a nagykőrösi járás központja lehetne
Dr. Czira Szabolcs meggyőző érvekkel támasztja alá elképzelését

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) illetékesei már a járásokról szóló társadalmi egyeztetés lezárásakor előre bocsátották: lehetőség lesz települések átsorolására, járási központok megváltoztatására, de a járások száma nem változhat: egy új járás kialakításakor egy másik járást meg kell szüntetni a megyében. Ez történne akkor is, ha Dr. Czira Szabolcs nagykőrösi polgármester önálló, nagykőrösi járás létrehozását szorgalmazó javaslata meghallgatásra találna.


Dr. Czira Szabolcs fideszes országgyűlési képviselő, Nagykőrös polgármestere nehezményezi, hogy a KIM járások kialakításáról szóló koncepciója városát a ceglédi járáshoz sorolta, holott földrajzi elhelyezkedése, történelmi hagyományai, mérete, lakosságszáma, gazdasága, infrastrukturális ellátottsága és megközelíthetősége okán egy önálló, nagykőrösi járás központja lehetne.

A polgármester a Pest megyében tervezett járások aránytalan területi és lakossági megosztására hivatkozva kezdi érvelését, amit a számok is alátámasztanak, hiszen az érintett ceglédi járás mintegy tízszer nagyobb lélekszámú a szobinál, területe pedig ötszöröse a pilisvörösváriénak.

Dr. Czira Szabolcs azt sem érti, hogy bár Nagykőrös Pest megye kilencedik legnépesebb városa, 24 404 fő állandó lakosával, a koncepció szerint mégsem lett járási központ, míg a kevesebb lakosú települések - például Nagykáta, Dabas, Ráckeve - igen. És vajon miért sorolták városát a ceglédi járáshoz, melynek többi települése sem gazdaságilag, sem lakosságszámot illetően, sem infrastrukturális értelemben nem hasonlítható Nagykőröshöz?

Nagykőrösön városi bíróság, ügyészség, körzeti földhivatal működik, míg a jelenleg kijelölt járási központok között található több olyan település - például Pilisvörösvár, Szigetszentmiklós és Szob - is, ahol városi bíróság sem működik. Nem érthető, hogy Nagykőrös, mint a legdélebbi város a megyében miért nem kap önálló járási státuszt, hiszen ehhez minden feltétele adott.

Nagykőrös városában körzetközponti jelleggel működik több mint 10 éve okmányiroda, építéshatóság és gyámhivatal. A körzetközponthoz tartozik két település: Kocsér és Nyársapát, amelyeknek polgárai már hosszú időn keresztül, folyamatosan veszik igénybe a nagykőrösi hivatal által nyújtott körzetközponti hatósági szolgáltatásokat - sorolja Nagykörös első embere.

A polgármester elképzelése szerint a nagykőrösi járáshoz Kocsér, Nyársapát, Jászkarajenő, Kőröstetétlen, Abony, Törtel és Csemő települések tartoznának, így lakosainak száma megközelítőleg 56 ezer fő lenne. A felsorolt települések lakói sokkal könnyebben és gyorsabban érnék el Nagykőröst, mint Ceglédet.  Nem is beszélve arról, hogy a jelenlegi koncepcióban az elképzelt nagykőrösi járásnál jóval kevesebb lakosú járások is találhatóak - például a 35 ezer lelkes ráckevei, vagy a már említett szobi, mindösszesen 12 350 fővel -, így a javaslat elfogadásával a járásokhoz tartozó lakosságszám arányosabb lehetne Pest megyében.

Nagykőrösön minden feltétel biztosított a járási hivatal stabil kialakításához, továbbá kialakítása teljesen megfelel a járások kialakításának alapelvéhez is: a gyors és könnyű hozzáférés biztosítása az államigazgatási szolgáltatásokhoz, a létező ügyintézési helyszínek megőrzése. A járási hivatal székhelye a város szívében, a buszállomás közelében, a jelenlegi polgármesteri hivatal egyik önálló épületében lenne, ahol jelenleg modern, akadálymentesített, ügyfélbarát körzetközponti okmányiroda, ezen kívül a körzetközponti építéshatóság és gyámhivatal működik.

Nagykőrös fejlődő város, amit a közelmúlt fejlesztései és a folyamatban lévő és tervezett beruházások igazolnak, s járási központtá alakításával további pozitív változások lennének várhatók. Megállna a múltban elkezdődött és a mai napig is tartó közigazgatási, államigazgatási szempontból történő városleépítési folyamat, közel 25 ezer ember helyben vehetné igénybe az államigazgatási szolgáltatásokat, nagyobb esély adódna a városból eltávozott közüzemi szolgáltatók kirendeltségeinek visszatérésére, s a város államigazgatási funkciójának megőrzése.

Dr. Czira Szabolcs kéri a döntéshozókat, hogy mindezen szempontok ismeretében ismételten vegyék fontolóra: Nagykőrös, mint Pest megye déli végvára, megfelel-e a járások kialakításánál érvényesíteni kívánt céloknak és alapelveknek, s alkalmas-e járási központnak?

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu