Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kormányirányítás alá kerülnek a közgyűjtemények?
Ha a kormány elfogadja a javaslatot, legkésőbb év végéig átveszik az intézményeket

A megyei önkormányzatokhoz tartozó közgyűjtemények közvetlen minisztériumi irányítás alá kerülését tartalmazza egy, hamarosan a kormány elé kerülő javaslat. L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke február 28-án, egy pécsi sajtótájékoztatón elmondta: elkészült az első olyan szakmai anyag, amely megfogalmazza a kormánynak, hogy az érintett múzeumokat, könyvtárakat és levéltárakat ne a megyei kormányhivatalok, hanem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tartsa fenn. 


A politikus hozzátette, hogy reményei szerint ezen elképzelés élvezi majd a kormány támogatását, s az intézmények átadása április 1-ig, de legkésőbb ez év végéig megtörténik.

A bizottsági elnök a megyei közgyűjteményekre vonatkozó döntés szükségességét azzal magyarázta, hogy az így egységes szakmai protokollok szerint megszervezett feladatellátás az intézmények, a lakosság és a politikusok számára is garantálja a stabil működést, a gyűjtemények megmaradását. L. Simon László úgy vélte: az egységes intézményfenntartói háttérrel jobbak lesznek „a költségvetési kilátások" is, lehetőség nyílik a megfelelő működési források biztosítására.

A bizottsági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a régihez hasonlóan az új alkotmány is hangsúlyos elemként kezeli a magyar állampolgárok kulturális javakhoz való hozzáférését.
Szavai szerint törekedni kell a kulturális különbségek csökkentésére, de nemcsak földrajzi értelmében, hanem a fogyatékkal élők tekintetében is. Példaként Pécset hozta fel, ahol a Pécsi Nemzeti Színház egy előadása már jeltolmácsolással is megtekinthető.

L. Simon László szükségesnek nevezte a tavaly nyáron elfogadott előadóművészeti törvény végrehajtási rendeletének elkészítését, utalva arra, hogy a jogszabály enélkül nem tudja betölteni a szerepét. Megjegyezte, bízik abban, hogy a munka hamarosan befejeződik, s a 2013/2014-es évadban már „világosan látszik", mekkora forrásból, milyen rendszerben finanszírozhatók az előadóművészeti szervezetek.

Forrás: MTI


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu