Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kemény harc indulhat a vízért a szolgáltatók között
Országosan valószínűleg költségcsökkentő hatása lesz integrációnak

Az év elejétől hatályos víziközmű-törvény nyomán 2015 végére kevesebb, mint tizedére is csökkenhet 2015 végéig a magyarországi víziközmű-szektor szereplőinek száma - jelenleg mintegy 400 cég végez ilyen tevékenységet országszerte. A változás azonban csak látszólag ennyire drasztikus, jelenleg ugyanis 100 üzemeltető szolgálja ki a lakosság 95 százalékát - írja a Napi Gazdaság.


Az ágazatbeli szereplők száma az elmúlt két évtizedben nőtt a mostani szintre, a korábban működő megyei és térségi szolgáltatók helyét ugyanis - a víziközmű-vagyon önkormányzatoknak történő átadását követően - a jellemzően a helyhatóságok tulajdonában lévő cégek vették át - mondta a Napi Gazdaságnak Kovács Károly, a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke.

A későbbi bizonytalanságok elkerülése érdekében több vízközműtársaság már most a 2016 végére érvényes 150 ezer úgynevezett felhasználói egyenérték elérésére törekedhet, így elképzelhető, hogy már idén közel kerül az üzemeltetők száma a végső állapotra jósolt 40-50-es számhoz - véli Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség (MAVÍZ) főtitkára, aki szerint a közeljövőben kialakuló helyzetet az 1993-1994-es időszakkal lehet összehasonlítani, amikor a megyei rendszerre alapuló közművek jó része szétesett, de legalábbis zsugorodott.

Két lényeges különbség azonban mégis van: egyrészt a dezintegráció mindig egyszerűbb folyamat az integrációnál, másrészt húsz évvel ezelőtt a piacgazdaság is csak kialakulóban volt, így az üzemeltetési területekért a napokban induló kemény harc akkor elképzelhetetlen lett volna. A szolgáltatók akkreditációját az árhatósági jogosítványokkal is felruházott Magyar Energia Hivatal (MEH) végzi majd, a működéshez szükséges fogyasztói egyenérték (azaz a bekötések száma) lépcsőzetesen emelkedik 150 ezerre 2015 végére (ez nagyjából 300-350 ezer lakosnak felel meg).

A törvény szerint az árakat is a MEH határozza meg a jövőben, idén a tavaly december végi szinthez képest (az áfa emeléssel együtt) 4,2 százalékos drágulásra ad lehetőséget. A díjakra az üzemeltetők előterjesztésére már a hivatal tesz javaslatot. A DRV Zrt. biztos benne, hogy az energiahivatali ármeghatározás szakmailag megalapozottabb lesz, mint a korábban néhány önkormányzatnál tapasztalt - fogalmazott lapunk kérdésére Winkler Tamás vezérigazgató.

Hasonlóan bizakodó a Szegedi Vízmű Zrt. is, amely a szektor speciális helyzetét figyelembe vevő árszabályozást remél. Szeged városa nettó 2,56 százalékos díjemelést fogadott el 2012-re. A Pannon-Víz Zrt. is a törvényi lehetőségek szerinti 2012-es nettó díjait az előző évihez képest 2,56 százalékkal emelte. Az emelés alacsonyabb, mint a korábban elfogadott 3,88 százalék. A Pannon-Víz működési területén egységes díjakat alkalmaz, azaz már korábban megvalósította a törvény által elvárt szolidaritás elvét - fogalmazott Tőke László elnök-vezérigazgató.

A vízdíjat Nagy Edit szerint a későbbiekben leginkább az az uniós előírás befolyásolhatja, hogy az áraknak tartalmazniuk kell az amortizációs hányadot. Ha eddig semmilyen amortizációs hányadot nem tartalmazott a díjképzés, az 4-5 százalékos többletet jelenthet.

Kovács Károly úgy látja, a központi ármegállapítással a kistelepülések egy részén (ahol korábban a felújításokat teljesen elhanyagolták) ez jelenthet drágulást, azonban a szolidaritás elve miatt nagy tömegében a díjak mérséklésére, illetve szinten tartására lehet számítani az ilyen településeken is. A közepes és nagyobb városokban elképzelhető emelés, országosan azonban költségcsökkentő hatása lesz integrációnak, az üzemeltetők számának csökkenése ugyanis jelentős adminisztrációs és cégvezetési megtakarításokat eredményez, a keresztfinanszírozás kikerülése pedig helyenként 10 százalék feletti tehertől mentesítheti az ágazatot.

Az integráció a jelenleg gazdaságtalanul ellátható kistelepüléseken (amelyeken a vízfogyasztás a fejenként naponta 100 literes magyar átlag 50-60 százalékát éri el) a szolidaritás elve mentén egyfajta kiegyenlítődést biztosít majd a díjakban. A törvény egységesített díjképzést követel meg, ezt az év folyamán az Energiahivatal dolgozza ki - mondta Kovács Károly, a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke.

Forrás: Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu