Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mostantól nehezebb önkormányzati lakást vásárolni
Elővásálási jog az államnak – Kiszűrik az off-shore szervezeteket

Az államnak az önkormányzati ingatlanokra kimondott elővásárlási joga van - áll a nemzeti vagyonról szóló törvényben. Emiatt arra kell felkészülni, hogy a korábbinál hosszabb időbe telik majd az esetleges értékesítés. A törvény egyik legfontosabb újdonsága, hogy az önkormányzati ingatlanok értékesítése során az állam elővásárlási joggal bír.


A helyi önkormányzat tulajdonában álló ingatlan értékesítésének esetén az elővásárlási jog gyakorlására, az átruházás valamennyi lényeges elemét tartalmazó ajánlat kézhezvételét követő 45 napon belül van lehetősége az államnak. Ám arról is rendelkeznek a paragrafusok, hogy az állami (volt tanácsi) és önkormányzati lakások esetében az állam előtt a bérlő élhet elővásárlási jogával.

Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az önkormányzati ingatlanok értékesítési folyamata az eddiginél némileg hosszabb lesz. Másik gyakorlati következmény: az önkormányzatoknak minden esetben meg kell küldeniük a vevőktől kapott ajánlatot az államnak, jelen esetben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek. Vagyis, a jövőben hosszabb eljárásra, sokkal szigorúbb feltételekre, keretszabályokra kell felkészülniük az önkormányzati ingatlanok értékesítésében valamilyen szinten érintetteknek, így azoknak is, akik önkormányzati lakásukat megvennék az önkormányzattól.

A nemzeti vagyonról szóló törvény további szigorítása, hogy az állam és a helyi önkormányzat nem szerezhet olyan szervezetben, gazdasági társaságban tulajdont, amelyben valamely tag nem átlátható. A tervek szerint ez a megkötés alkalmas lesz az off-shore szervezetek kiszűrésére, a szabály alól kivételt csak az öröklés és a követelés rendezése jelent.

A nemzeti vagyon tulajdonjogának átruházását egyébként versenyeztetéshez, a minden szempontból legelőnyösebb ajánlathoz, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságának követelményéhez köti a törvény.

További változás, hogy ingyenes átruházás esetére - ezt a nemzeti vagyon körében, állam és önkormányzatok között, közfeladat átadásához rendeli a törvény - tulajdonjogot megszerző fél részére (az állam kivételével) további feltételek teljesítését írják elő. Tehát megszerzi az érintett az önkormányzati ingatlan, az állam nem él elővásárlási jogával, ám előírható olyan feltétel, miszerint az ingatlant az átadástól számított 15 évig nem idegeníthető el, és a juttatási célnak megfelelően kell hasznosítani. Mindehhez pedig az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett elidegenítési tilalom társul.

E kötelezettségek megsértésének „következménye" is van. Például a kötelezettségek megsértése miatt a tulajdon-átruházási szerződésben rögzített forgalmi értéknek a kötelezettségszegés napjától számított jegybanki alapkamattal növelt összegét az állam, vagy az önkormányzat javára meg kell fizetni. Ha ez nem történik meg, az önkormányzati vagyont átadónak el kell állnia a szerződéstől.

Forrás: Ingatlan Magazin

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu