Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A MÖSZ és a TÖOSZ kiigazítaná a jogszabályokat
A szövetségek elnökei szerint az önkormányzatok működésének finanszírozása érdekében a jogszabály-módosításra lenne szükség

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint az önkormányzatok működésének finanszírozása érdekében a jogszabályok módosítására, illetve kiigazítására lenne szükség. Az MTI azért kereste meg a szervezeteket, mert a Napi Gazdaság február 14-én azt írta: a helyi büdzsék, illetve a hitelfelvételi lehetőségek hiányosan kidolgozott szabályozása ellehetetlenítheti az önkormányzatok hitelezését.


A lapnak nyilatkozó pénzintézeti képviselők szerint bár a jelenlegi önkormányzati adósságállomány kezelhető, akár március végére elzárulhatnak a banki hitelcsapok az önkormányzatok előtt. A gondot az okozza, hogy tavaly év végén törvény tiltotta meg az önkormányzatoknak, hogy forráshiányos költségvetést fogadjanak el.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke az MTI megkeresésére telefonon azt mondta, a szervezet fontosnak tartja a vonatkozó jogszabályok mielőbbi kiigazítását. Közölte, a megoldás szerintük az, hogy az önhibájukon kívüli hátrányos települések számára havi bontásban biztosítsák a működésükhöz szükséges állami forrásokat, ne pedig utólag.

Mint mondta, ha ezt biztosítják, akkor az érintett önkormányzatoknak nem is lesz szüksége - az elengedhetetlen működéshez szükséges - úgynevezett likvidhitelekre. Gémesi György arra hívta fel a figyelmet, a bankok nem is biztos, hogy szerepet vállalnak az önkormányzatok finanszírozásban, ha bizonytalannak látják a hitelek visszafizetését.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint háromoldalú megállapodásra lenne szükség a kormányzat, az önkormányzati szféra és a bankszövetség között arról, hogyan lehetne átstrukturálni a hiteleket. Mint fogalmazott, hosszú távú kiszámítható törlesztési javaslatot kell tenni a bankoknak, utóbbiaknak pedig biztosítaniuk kellene az önkormányzatok finanszírozását az „átmeneti időszakokban".

Schmidt Jenő, aki egyben a Somogy megyei Tab polgármestere is, az MTI-nek telefonon arról beszélt, az önkormányzatok egy évben kétszer kapnak adóbevételt - márciusban és szeptemberben -, ám a központi források megérkezéséig „áthidaló" pénzekből - banki hitelekből - kell biztosítaniuk például a munkabéreket. Elmondta, a korábbi gyakorlat az volt, hogy ha a hónap végén az önkormányzatnak nem volt elég pénze a munkabérre, akkor a bankja ezt megelőlegezte, amíg az állami támogatás meg nem érkezett.

A TÖOSZ elnöke ugyanakkor arra mutatott rá, hogy az új stabilitási és az államháztartásról szóló törvények azt mondják ki, állami pénzre nem lehet fedezeti jogot biztosítani. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy a majdani állami forrást nem tudják fedezetként felajánlani a banknak, így pedig nem jutnak hozzá a munkabérhitelhez. Hozzátette: ha ezeket az átmeneti hiteleket a bankok nem újítják meg, akkor április-májusban lesznek olyan önkormányzatok, amelyek nem tudnak béreket fizetni. A TÖOSZ-elnök szerint ezért módosítani kellene a vonatkozó jogszabályokat is, hogy a munkabérhiteleknél az állami támogatásokat is fel lehessen ajánlani fedezetként.

Forrás: MTI

 
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu