Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Átlátható viszonyok a víziközmű szolgáltatásban
A több mint 400 üzemeletető helyett 30-50 cég marad

Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár előadást tartott a Magyar Víziközmű Szövetség víziközmű törvényről szervezett konferenciasorozatának nyitóeseményén február 6-án, Budapesten. Felszólalásában kifejtette, hogy az ágazat törvényi szabályozásának megteremtése a megfizethető árú ivóvízellátás nemzeti érdekkörben tartását, fenntartható működtetését szolgálja a korábbinál átláthatóbb, ésszerűbb üzemeltetői struktúrában.


Kovács Pál a szektor sajátosságait elemezve elmondta, hogy a rendszerváltást követően az ország víziközműveinek közel fele gazdálkodó szervezetek vagyonába vándorolt át. A felújítások gyakorisága és mélysége elmaradt a szolgáltatás műszaki biztonsága szempontjából minimálisan megkívánt szinttől, a közművek így rendkívüli mértékben elhasználódtak. A szolgáltatás ára településenként változott, a növekvő árszínvonal ellenére egyre súlyosabbá vált az ágazati forráshiány. A kontroll nélküli piacon a szolgáltató szervezetek elfogadhatatlan sokasága volt jelen, több mint 400 üzemeltető (önkormányzati intézmény, betéti társaság, holding vagy multinacionális befektető) működött Magyarországon.

A tavaly decemberben elfogadott víziközmű törvény átfogó változásokat hozott, amelyek fő irányát széles körű parlamenti támogatás övezte. A közművek köztulajdonba helyezését állami vagy települési önkormányzati tulajdonlás által, a szolgáltatás árának állami árhatósági meghatározását, a szolgáltató társaságok működésének tevékenységi engedélyhez kötését és a szolgáltatás felügyeletét biztosító hatóság felállítását az Országgyűlés egyöntetűen támogatta. Az ágazat jelentőségéhez méltó módon a nemzeti vagyonról szóló, szintén a múlt év végén született sarkalatos törvény kiemelten védendő vagyoni elemként nevesíti a hazai vizek és ivóvízkincs mellett a víziközmű műszaki rendszereket és az állami tulajdonú víziközmű szolgáltató gazdasági társaságokat is.

A Kormány a Széll Kálmán Tervben célul tűzte ki a közmű-szolgáltatási tevékenységek árhatósági feladatainak egyetlen hatósághoz rendelését. E feladatokat a víziközmű szolgáltatás esetében is a Magyar Energia Hivatal látja el. A Kormány ellenőrzés alatt kívánja tartani a lakosság rezsikiadásokban megnyilvánuló terheit, így a törvény által elérhetővé tett eszközökkel fellép a vízdíj védelme, szinten tartása érdekében.

Kovács Pál hangsúlyozta: a törvény tiszta, átlátható viszonyokat teremt a közművek tulajdonosi szerkezete, a szolgáltató társaságok működése és a vízdíjak terén is. A szolgáltatásokról működési engedély birtokában és hatósági ellenőrzés mellett, hatékony üzemeltetői struktúrában 30-50 cég gondoskodhat. Az új szabályozási környezetben megfizethető árszínvonal biztosítható, és lehetővé válik a közművek tervszerűen ütemezett felújítása is - adja hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu