Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Országos szintű probléma a katolikus papok hiánya
Vidéken négy-öt település, Budapesten pedig akár 20 ezer ember is juthat egy lelkipásztorra

Nagy a római katolikus papok hiá­nya az ország településein. Vidéken ez azért is szembetűnő, mert az egy templomra eső papok száma alacsony – sokan négy-öt falu között ingáznak. Ezzel szemben a városokban úgy tűnhet, minden rendben van: minden templomra jut pap. Ez viszont az állandó diakónusok képzésével foglalkozó Kanter Károly Felnőttképzési Intézet igazgatója szerint nem azt jelenti, hogy például Budapesten nincs teendő – írja a Magyar Idők. 


A pap­hiány itt az egy papra jutó hívek nagy száma miatt jelent gondot. A diakónusok szerepe ezzel felértékelődik az egyházban. Füzes Ádám atya azonban hangsúlyozta: a szerpapok nem „pappótlékok”, hanem az egyházi rend sajátos tagjai, akik szerencsére egyre többen vannak.

Egyre több állandó diakónus teljesít szolgálatot a katolikus egyházban – tudta meg a lap meg az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye Kanter Károly Felnőttképzési Intézetének (KKFI) igazgatójától.

Füzes Ádám atya elmondása szerint az érsekség területén most két tucat, a hagyományos elnevezéssel élve szerpap segíti a plébániák munkáját. Idén és jövőre azonban további hét-hét főt szentelnek fel, így számuk két éven belül várhatóan harmincnyolcra emelkedhet.

„A diakonátus az egyházi rend szentségének első fokozata. A második vatikáni zsinat (1962–65) óta megkülönböztetjük állandó és átmeneti formáját. Az utóbbi minden leendő papnak az első lépcsőfokot jelenti a szeminárium elvégzése után. Az állandó diakónusok viszont „nem szentelődnek tovább” – fejtette ki a KKFI vezetője.

Mint a szavaiból kiderült, a diakónusok feladata meglehetősen összetett. Ahogy Füzes Ádám atya fogalmazott: „szentségi hivatásuk, hogy Isten szolgáló szeretetének jelei és eszközei legyenek”. Tehát mindenekelőtt a betegek, az elesettek testi-lelki gondozásában hárul rájuk sok feladat, de jellemzően börtönlelkészi teendőket is ellátnak. Fontos szerepük van a templomi közösségek életének szervezésében is, szükség esetén pedig helyettesíthetik a papokat bizonyos szertartásokban.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Magyar Idők

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu