Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Milyen a korszerű önkormányzati honlap? – 2. rész
Az arculatnak mindig igazodnia kell a tartalomhoz – Színek, betűk, képek, arányok, elrendezés

Egy önkormányzati honlapnál alapelv, hogy mindig a tartalom a legfontosabb, hiszen ezért keresik fel a látogatók, de a dizájnnak is meghatározó szerepe van abban, hogy igazán versenyképes lehessen. Az arculatnak igazodnia kell a tartalomhoz, kiegészítve azt, ugyanis az emberek olyan mennyiségű információt kapnak a mindennapokban, hogy csak azt tudják befogadni, amire valóban szükségük van, vagy amit célirányosan eléjük teszünk.


Dizájn, amitől szép a honlapunk

A kevesebb több. A régi mondás itt is megállja a helyét. Néhány évvel ezelőtt még divatosak voltak az animációk a honlapokon, az árnyékok és a különböző effektek, a domború gombok, stb. Most viszont már a minimalista dizájn és a letisztult honlapok hódítanak. Sokan azt hihetik, hogy ez is csak egy divathullám, de tévednek, ugyanis komoly megfontolások és érdekek vezettek idáig.  A letisztult arculattól áttekinthetőbb a honlap és nincsenek zavaró grafikai elemek, amik elvonják a látogatók figyelmét a tartalomról vagy lassítják az oldal betöltését.

Mi határozza meg a honlap dizájnját?

Elrendezés
Ahogy cikksorozatunk első részében már említettük, nem kell túl sok tartalmat megjelentetni egy lapon. A „kevesebb több” elvet követve mindig csak annyi információ jelenjen meg az oldalon, ami könnyen értelmezhető a látogató számára. Ügyeljünk az arányokra, hogy a honlap már első ránézésre is kellemes benyomást keltsen. Fontos kiemelni az aranymetszés használatát, a margók és a sortávolságok helyes beállítását.

Színek
Egy honlapon maximum két szín lehet a meghatározó. Ezeknek harmonizálniuk kell egymással, és ügyelni kell arra is, ne vonják el a látogató figyelmét a tartalomról – mint például a színes gombok vagy egy szövegdobozok –, inkább azt kiegészítve segítsenek a kommunikációban. Figyelni kell a kontrasztokra, főleg a szövegeknél, hogy azok könnyen olvashatóak legyenek és megnyugtassák a szemet. Lényeges továbbá, hogy a honlap színei igazodjanak a honlap témájához és tartalmához.

Menü, navigáció
A menürendszer, a gombok és az egyéb navigációs elemek mindig legyenek egyértelműek és könnyen észrevehetőek. A menü legyen lenyíló, egyszerű szöveg vagy gomb, és ha fölé toljuk az egeret változzon meg a színe, ezzel jelezve, hogy az egy menüpont, vagy hivatkozás.

Tipográfia
A tipográfia tulajdonképpen a szöveges részek megtervezése és megjelenítése. Magába foglalja a megfelelő betűtípus és betűméret kiválasztását, a sortávolságokat, a margókat, bekezdéseket. Legfőbb célja az esztétikus megjelenítésen kívül a figyelemfelkeltés és az olvashatóság javítása.

Képek
Egy kép sokszor többet mondd ezer szónál – tartja a mondás. A legtöbb információ ugyanis vizuális úton érkezik hozzánk, s a képeknek meghatározó szerepük van az első benyomás kialakításában is, mert előbb nézzük meg őket, minthogy egy szöveget elolvasnánk. A honlapunkon megjelenő képek kiemelik, hangsúlyozzák a honlap mondanivalóját és a közölni kívánt üzenetet. A képek legyenek magas minőségűek, lehetőleg szakavatott fotográfus munkái, közvetítsenek üzenetet a látogató számára. Inkább használjunk képügynökségtől vásárolt profi fotókat, mint telefonnal készített homályos képeket, ugyanis azok nem fogják megragadni a látogató figyelmét. Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy vásárolt kép nem feltétlenül valósághű, de a gyorsétteremben feltüntetett fotó sem olyan, mint a valóságos hamburger, mégis meghozza az étvágyunkat.

Fontos, hogy egy honlapnak nem csak a tulajdonos, hanem a látogatók ízlésének is meg kell felelnie, így a személyes ízlésvilág megjelenítése helyett kövessük trendeket is és kérjük szakember tanácsát, hogy a honlapunk vizuális téren is megfeleljen a mindenkori elvárásoknak.

Ferenczi István
holnapfejlesztő
istvan@siteice.com

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu