Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elfogadhatatlan a közoktatás átalakításának a terve
Gémesi György szerint a feladatokat sokkal hatékonyabban lehet helyben ellátni

Indokolatlannak tartja a kormány jelenlegi tervét Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, miszerint 2017-től minden iskola működtetését és fenntartását az állam látná el. Úgy véli, az elmúlt három évben nem volt probléma az önkormányzat által működtetett intézményekkel, a feladatokat pedig sokkal hatékonyabban lehet helyben ellátni.


Az önkormányzatiság, és a helyi társadalom önrendelkezési jogának alapvető értékét veszi el az új törvényjavaslat, amely ha életbe lép, akkor az a 2800 iskola is állami működtetésű lesz, melyeknek egyelőre csak a fenntartása állami – mondta Gémesi György, aki hangsúlyozta, helyben sokkal hatékonyabban ellátható feladatokról van szó, amellett, hogy a gyerekekkel, a szülőkkel és a pedagógusokkal kialakított kapcsolat is romlana állami működtetés alatt.

Kifejtette, amennyiben 56 irányító szervezet lesz, akkor ezek mindegyike alá mintegy 70-80 iskola fog tartozni, ami egy külön szakmai apparátust igényel.  Ahogy a feladat távolodik a felelőstől azzal párhuzamosan csökken majd a hatékonyság – véli.

Gémesi György elmondta, az elmúlt három évben nem volt probléma az önkormányzat által működtetett intézményekkel, s véleménye szerint a Klik bukását próbálják a vegyes irányítású – államilag fenntartott, de önkormányzatok által működtetett – iskolák számlájára írni. Kifejtette, az új rendszer a költségeket csak növelni fogja, mivel jó pár olyan tétel felmerülhet fel, amelyet helyben költséghatékonyabban lehetne megoldani.

A polgármester szerint 1990 és 2012 között az önkormányzatok csupán 20 százalékának lehetett gondja a finanszírozással, nekik is csak azután, hogy kivonult mögülük az állam. Azóta már csak közel 3000 iskola működtetése maradt a nagyobb településeknél, amelyek el is látták feladataikat. Ha azonban ezen iskolák infrastrukturális környezete, tornatermei is centralizálódnak, akkor azon pénzek is az államhoz kerülnek, amelyek bevételi forrást biztosítottak az önkormányzatoknak, amennyiben például szabadidős tevékenységre kiadtak egy tornatermet.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével közösen a Magyar Önkormányzatok Szövetsége kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kifejtették kompromisszumos javaslatukat. Kezdeményezték, hogy bárki önkéntesen vállalhassa a működtetést, vagy a működtetést és a fenntartást is, arányos finanszírozás mellett, a működés ellenőrzését pedig végezze az állam.

Egyelőre 55 önkormányzatnál működik Pest megyében a Magyar Államkincstár központi szerverére kötött ASP informatikai rendszer, amelynek Gémesi György szerint egyenlőre sok a hiányossága. Az elnök kifejtette, ez egy olyan központi adattár, amibe az érintett tudta nélkül is bármikor bele lehet nyúlni, ráadásul meglátása szerint olyan szintű gyámságot látna el az önkormányzatok fölött, amely szembemegy az autonómiájukkal, s a saját bevételeiket nagy eséllyel nem ők oszthatnák el ebben a rendszerben. Mindezek mellett jókora többletmunkát is ró adminisztráció területén kollégáira.

A hibáktól függetlenül azon kis településeknek nyújthat segítséget a rendszer, ahol nincs elég szakember, ugyanis az ASP végzi helyettük az összes költségvetési és könyvelési feladatot – tette hozzá Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége az szeretné elérni, hogy önkéntes, és ne kötelező alapú legyen a rendszer, amit egyelőre csak az 5000 főnél kevesebb lakosságú településeken tervez bevezetni a kormány.

A beszélgetés itt hallgatható meg.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu