Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megosztja a szövetségeket a közszolgálati sztrájk
A nyolc országos önkormányzati érdekszövetség közül öt biztosította szolidaritásáról a béremelésért küzdőket

Megosztottak az önkormányzati érdekszövetségek abban, hogy támogatni kell-e a helyhatóságoknál 2016. június 22-re meghirdetett sztrájkot. Nyolcból öt szervezet a szolidaritásáról biztosította a béremelést követelő helyhatósági közszolgákat, három azonban nem csatlakozott a szolidaritási nyilatkozat aláírásához – írja a Népszabadság.


Szolidáris az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa önkormányzati oldalát képviselő elnökök tanácsa a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által június 22-re meghirdetett munkabeszüntetéssel – tudatja közleményében a tanács. Nincs azonban teljes egyetértés, mert a nyolcból öten nem támogatják a sztrájkot.

Az MKKSZ az önkormányzati tisztviselők számára – akiknek az illetménye nyolcadik éve egyetlen fillérrel sem nőtt – október 1-jétől harmincszázalékos béremelést követel. Ezért egyelőre kétórás munkabeszüntetést hirdettek, s a biztosítékot az csapta ki náluk, hogy az állami tisztviselőkről szóló törvény nagyjából harmincszázalékos fizetésemelést helyez kilátásba a járási kormányhivatalokban dolgozó közszolgáknak.

Emiatt tartanak attól, hogy az önkormányzatok működőképessége kerülhet veszélybe: a járásoknál létszámhiány van, és a magasabb fizetés reményében a helyhatóságoktól a jó szakemberek oda fognak átáramlani. Így a településeken humánerőforrás-krízisre lehet számítani.

Az elnökök tanácsa június 7-ei ülésén áttekintette az önkormányzati köztisztviselői életpályával kapcsolatos kérdéseket. A megbeszélésen jelen volt és tájékoztatást nyújtott Boros Péterné, az MKKSZ elnöke. A tagok többsége a sztrájkot indokoltnak tartotta, mert nem fogadható el, hogy a központi büdzsé terhére csak az állami igazgatásban dolgozó közszolgák bérét emelik, míg az önkormányzati alkalmazottak esetében nem biztosítják a bérfejlesztés fedezetét, és nem gondoskodnak az életpályamodell kialakításáról sem.

A kialakult helyzet tarthatatlan és már az önkormányzati közigazgatás zavartalan működését veszélyezteti – vélik. Az aláírók kinyilvánítják, hogy a sztrájk nem a lakosság ellen irányul, hanem éppen a lakosság érdekében történik, mert amennyiben belátható időn belül nem történik érdemi változás, abban az esetben települések sokasága számára nem lesz biztosított a helyi igazgatási közszolgáltatás.

Az elnökök tanácsának képviselői kérik ugyanakkor, hogy az önkormányzatokért felelős Belügyminisztériummal folytatandó sztrájktárgyalásra az önkormányzati szövetségek képviselőit is hívják meg.

A testület azonban megosztott volt, mert a szolidaritási nyilatkozat a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Települései Önkormányzatok Országos Szövetsége képviselője aláírta ugyan, de a Megyei Jogú Városok Országos Szövetsége, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nem csatlakozott ehhez.

Forrás: Népszabadság

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu