Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Azonnali előlegre van szüksége a Zöld Híd Régiónak
Július 1-től a katasztrófavédelemnek adhatja át szemétszállítási kötelezettséget a hulladékgazdálkodási társulás

Ha nem kapja meg sürgősen a működéshez szükséges forrást a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-től a gödöllői központú Zöld Híd Régió Nonprofit Kft., július 1-jétől a katasztrófavédelem veheti át a szemétszállítási kötelezettséget, mert a kft.-nek elfogyott a pénze – mondta 2016. június 20-án egy sajtóbeszélgetésen Gémesi György, az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató társulás elnöke, Gödöllő polgármestere.


Az április 1-jével előállt helyzetben – amikortól nem a szolgáltató, hanem az NHKV Zrt. szedi be a szemétszállítási díjakat – nem jó megoldás a pénzek pályázati úton történő visszaosztása, hiszen közszolgáltatást végeznek – mondta Gémesi György, megjegyezve, hogy a nemzeti hulladékgazdálkodási társaság még egyetlen számlát sem tudott kibocsátani.

Kiemelte: miután a Zöld Híd jogszerűen már nem bocsáthat ki számlákat és nem szedhet be díjat, az NHKV Zrt. pedig ez idáig nem pótolta a kiesett bevételeket, a regionális hulladékgazdálkodási társulás – amely 108 település 300 ezer lakosának hulladékát kezeli – elért a működésképtelenség határára.

Gémesi György úgy vélte, hogy az azonnali megoldás az lehet, ha az NHKV Zrt. az év végéig előleg formájában odaadja a pénzt – ami szerinte meg is valósítható az országosan rendelkezésre álló 25 milliárd forintból. Hozzáfűzte: eközben áttekinthetik a költségeket, és annyit juttatnak vissza, amennyi a működéshez szükséges. Ugyanakkor az amortizációt is rendezni kell – hívta fel a figyelmet –, az országosan erre szánt 300 milliárd forintos uniós fejlesztési forrásból ez teljesíthető.

Elmondta: a 2012-es díjstop, majd a további, az állam felől érkező pénzügyi teher – sok más szolgáltatóhoz hasonlóan – a Zöld Híd esetében is jelentős hátrányokat okozott, hiszen a működtetés mellett az amortizációt, a rekultivációt is a bevételekből kellett volna fedezni. A polgármester fontosnak nevezte azt is, hogy a cégnek csaknem 270 munkavállalója van, többségük alacsonyan iskolázott. Az önkormányzati társulás a saját tartalékaiból még kéthavi fizetést tud biztosítani – tette hozzá.

Gémesi György szólt arról is, hogy bár nem ért egyet a kft. vagyonkezelésbe vételével, tudomásul veszi, mert „ezt a hatalmas értéket nem szabad szétverni, hanem megőrizni és fejleszteni kell”. „Meggyőződésem, hogy a kormány nincs korrekt formában tájékoztatva” – fogalmazott.

Gyenes Szilárd projektvezető a háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a cégnek jelenleg mintegy 75 millió forintos adó- és járuléktartozása van, de a szállítók felé is több mint 90 millió forintos a kötelezettségük. Rámutatott: a működéshez napi 9 millió forint szükséges, a gazdasági társaság jelenleg 60 millió forinttal rendelkezik, amihez az önkormányzati társulás további 30 millió forint hitelt biztosít, hogy július 1-jéig még működtetni lehessen a szolgáltatást. Tekintettel a kialakult helyzetre, a kft. június 14-én, kedden felmondta 45 településsel a közszolgáltatási szerződést – közölte.

Eddig 56 hulladékgazdálkodási közszolgáltató kért mintegy 5 milliárd forint előleget, folynak a kifizetések, a pénz az NHKV Zrt.-nél rendelkezésre áll – mondta Weingartner Balázs, a társaság elnök-vezérigazgatója június 17-én, Budapesten, sajtótájékoztatón. A tervek szerint legkésőbb június végéig minden kérelmező hozzájut a megítélt összeghez – közölte.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu