Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egyre csökkenőben az utcai nyomós kutak száma
Az elmúlt öt évben mintegy nyolcszáz kék kút megszüntetését kezdeményezték az illetékes önkormányzatok

Folytatódik az utcai kék kutak, hivatalos nevükön a közkifolyók számának zuhanása – derült ki a Magyar Idők által megkeresett vízműtársaságok válaszaiból. Az elmúlt öt évben a Fővárosi Vízműveknél mintegy 800 nyomós kút megszüntetését kezdeményezték az illetékes önkormányzatok, 1911 darab után ma már csak 1114 szerepel a nyilvántartásban – közölte a társaság.


Azonban a jelenleg nyilvántartott közkutak közül is mindössze 757 esetében rendelkeznek érvényes szerződéssel, a fennmaradó 357 darabra a települési, illetve kerületi önkormányzatok korábban tett nyilatkozatuk alapján nem tartanak igényt.

A társaság maga tartja fenn a szolgáltatási területén található nyomós kutakat. Ezek üzemeltetése az illetékes önkormányzattal kötött szerződés alapján történik, amely szerint az önkormányzat egy meglehetősen kedvező átalánydíjat fizet a vízműveknek. Azokat a közkifolyókat, amelyekre az önkormányzat nem tart igényt, és a megszüntetéshez megszerezte az illetékes közegészségügyi szakhatóság hozzájárulását, a társaság fokozatosan leszereli.

Az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. működési területén, azaz Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében 84 településen jelenleg 139 közkifolyó található. A társaság az önkormányzatokkal úgy állapodott meg, hogy a turisztikailag fontos helyen álló kutakat vízmérőkkel látták el. Így a költségeket az önkormányzatok fizetik meg a vízközmű-szolgáltatónak. Közölték azt is, hogy bár valóban egyre kevesebb kék kutat üzemeltetnek, számos helyszínen esztétikusabb, a városkép szempontjából is meghatározó ivókutakat létesítettek.

A Dunamenti Regionális Vízmű területén 1004 kút van, ezek közül 63 üzemen kívül. A lapunk által megkérdezett társaságok arról is tájékoztattak, hogy az ivóvizet kizárólag közkifolyókról vételező természetes személyeknek az ivóvízellátást személyenként legalább napi húsz literben, legfeljebb 300 méter távolságon belül kell biztosítaniuk a hatályos jogszabályok alapján. Hozzátették, hogy a közkifolyók mintavételi pontként is funkcionálnak. A vízközmű-szolgáltatók szakmai szervezete, a Mavíz arról tájékoztatott, hogy nem rendelkezik országos nyilvántartással a kék kutakról.

Ugyanakkor a Közkutak.hu oldalon térképen található meg a Magyarország területén lévő összes olyan hely, ahol a túrázók, kerékpározók ivóvízhez juthatnak, tehát a kék kutak mellett minden más típusú csapot és vízvételi lehetőséget ábrázoltak a térkép alkotói. Ennek tanúsága szerint hazánkban összesen 6676 helyen van közterületen ivóvízvételi lehetőség.

Forrás: Magyar Idők

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu