Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ahol már valóság az értékteremtő közfoglalkoztatás
Gyulaj, Jánoshida és Tiszatenyő közfoglalkoztatási programjai példaértékűek lehetnek más települések számára

Állatokat gondoznak, növénytermesztéssel foglalkoznak, hús- és sajtüzemben vagy malomban dolgoznak, valamint házakat építenek a közfoglalkoztatásra támaszkodva több településen. Jánoshidán megváltozott munkaképességű embereket is bevonnak a helyi gazdálkodásba. Sokan azok közül, akik bizonyítanak, piaci alapon is el tudnak helyezkedni – olvasható a Magyar Idők cikkében.


„Ötven-hatvan korábbi közfoglalkoztatottunk helyezkedett el egy, a közelmúltban indult tabi üzemben, ők piaci alapon kaptak munkát” – közölte a lappal a Tolna megyei Gyulaj polgármestere. Dobos Károlyné elmondta: emiatt újabb embereket kell bevonniuk a közfoglalkoztatásba, akiket ki is kell képezniük. A hatvan ember „elvesztése” ellenére a közfoglalkoztatás tovább működik Gyulajon, ahol már csaknem 18 hektáron gazdálkodnak. A faluban állattartással is foglalkoznak: disznót, nyulat és csirkét nevelnek. Az állatokat – amelyeknek maguk termelik meg a kukoricát és búzát – a helyi szociális szövetkezet húsüzemében dolgozzák fel, a húsárut pedig helyben, valamint Dombóváron és Pécsett értékesítik. A megtermelt zöldség egy részét a savanyítóban hasznosítják, az üzemben készített szörpöt, paradicsomlét és savanyúságot szintén meg lehet vásárolni.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jánoshidán jelenleg 85-en vesznek részt a közfoglalkoztatásban, ők művelik meg az önkormányzat 35 hektár földjét is. „Főleg szántóföldi növénytermesztést végzünk, mert harmadik éve van egy saját malmunk, ahol búza-, tönköly- és rozslisztet készítünk. Ebből nemcsak a környékbeli pékségeknek, lángossütőknek, pizzériáknak és közétkeztetést végző konyháknak szállítunk, de még a Dunántúlra is jut a lisztből” – mondta el Eszes Béla polgármester.

A malomból kikerülő melléktermékeket és a termesztett takarmánynövényeket a község állatállományánál hasznosítják. Az önkormányzat tulajdonában van 150 anyajuh, a megszülető bárányokat leadják, idén már több mint százat értékesítettek. A község mangalicaállománya tíz kocából áll, a süldők eladásából szintén szert tesznek bevételre. „Vannak baromfijaink is: kétszáz tyúkunk, körülbelül száz libánk, kacsánk és gyöngytyúkunk. A tojásból és az élő baromfi eladásából egyaránt származik bevételünk.”

Több mint egy éve pedig létesítettünk egy vadfarmot is, ahol 11 vaddisznónk van, de az állományt idén tovább fejlesztjük. A születő vadkanokat vadásztársaságoknak szeretnénk értékesíteni – fogalmazott Eszes Béla. Az önkormányzatnak van egy fafeldolgozó üzeme is, ahonnan a tüzelőt a faelgázosító kazánba viszik, azzal fűtik az intézményeiket. A településen így lényegében nem költenek gázra. A tűzifát vásárolják, az értékesebb részeket kiválogatják, az innen származó padlókból, deszkákból és oszlopokból ólakat, istállókat, karámokat építenek az állattenyésztő telepeken.

A szintén Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszatenyőn az első pillanattól kezdve részt vesznek a közfoglalkoztatásban. „Időközben visszavettük a vállalkozótól a konyhánkat, és ma már több mint ezer főre főzünk, a közétkeztetésben hat településre szállítunk ételt. Van nyolcvan tehenünk, a tejet a most átadott sajtüzemben dolgozzuk fel. Tartunk tenyésztésre 35 hússertést, ennek köszönhetően éves szinten 600-700 állatot tudunk a konyhánkra bevinni, a húsáru egy részét pedig értékesítjük. A csirkefarmunkon saját magunk keltetünk és nevelünk fel csirkét, a baromfit szintén eladjuk. Szeretnénk létrehozni egy vágóhidat is, a terveket beadtuk a Belügyminisztériumba, ahol jól fogadták az ötletünket – mutatott rá Kazinczi István, Tiszatenyő polgármestere.

A településen megváltozott munkaképességű embereket is bevontak a közfoglalkoztatásba, ők szőnyeget szőnek vagy a savanyító üzemben dolgoznak. – Emellett földtéglákat is készítünk, amelyekből házakat építünk közfoglalkoztatásban. Tavaly nyáron adtuk át az első négylakásos ifjúsági házunkat, ez a lakóparkunk első része – közölte a polgármester. Ő is kiemelte, hogy a különböző programokban nagyon sok embernek adtak szakmát a kezébe, ők később piaci alapon el tudtak helyezkedni.

Forrás: Magyar Idők

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu