Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Történelmi tanösvény a pilisszentiváni németekről
A falu központjából induló, három kilométeres útvonalon mintegy másfél órás séta tehető a múltba és a jelenbe

Hétállomásos tanösvényen, egy képzeletbeli család történetén keresztül mutatja be a pilisszentiváni németek múltját a település helyhatósága, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a helyi német nemzetiségi önkormányzat a Pest megyei községben.


Klencsák István, a nemzetiségi önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta: a képzeletbeli család hét tagja – Stefan, Katalin, Nikolaus, Ignaz, Theresia, Walter és Anna – táblák, történetek, feladatok segítségével villant fel érdekes momentumokat a pilisszentiváni németek életéből és vezeti végig az érdeklődőket a múlton.

„Az út végére a látogató felfedezheti azt is, hogy minden német nemzetiségi településnek megvan a maga saját identitása, különlegessége, amely azonban gyakran nem tudatosul” – tette hozzá.

Felidézte: a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának egyik fontos célja, hogy a kulturális örökséget modern eszközök segítségével, az érdeklődést felkeltve örökítse tovább. „Ennek egyik formája az a két német nemzetiségi tanösvény, amely a baranyai Sombereken és a Pest megyei Pilisszentivánon valósult meg” – mondta, hozzátéve: ez a két falu adott otthont az országos német önkormányzat egy-egy (északi és déli) próbaprojektjének.

Klencsák István kifejtette: ezekben a projektekben egy Németországban már bejáratott, Magyarországon azonban kevéssé ismert és alkalmazott helyi közösségfejlesztő módszer segítségével kívánják elérni, hogy a településen működő intézmények és szervezetek fokozottabb együttműködéssel közös, maradandó és értékes dolgot teremtsenek.

Hozzátette: a sikeres megvalósuláshoz elengedhetetlen a települési önkormányzat támogató hozzáállása, Pilisszentivánon pedig fontosnak tartották az elődök hagyatékának megőrzését, az örökség tiszteletét és gondozását. A történetek, mesék, játékos feladatok, az interaktivitás révén élővé, átélhetővé válik a múlt, nemcsak az ott lakóknak, de az odalátogatóknak is – mondta.

Kiemelte: a tanösvény minden eleme személyes, családi történeteket használ fel, és a tervek szerint az összegyűjtött anyagot – az interjúkat, fotókat, videofelvételeket – különleges, gyerekek által szerkesztett helytörténeti kiadvány formájában teszik közkinccsé.

A körülbelül három kilométer hosszú tanösvény a falu központjából indul, és mintegy másfél órás sétát jelent a múltban és a jelenben, hamarosan pedig elkészül a két új német nemzetiségi útvonal közös honlapja is – fűzte hozzá Klencsák István.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu