Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Rászorulók költözhetnek be a felújított lakásokba
Második esély a XIV. és XV. kerületben – A lakhatási szegénység mintegy 1,5 millió embert érint Magyarországon

Rászoruló kisgyermekes családok költözhetnek felújított önkormányzati lakásokba a főváros XIV. és XV. kerületében a Habitat for Humanity Magyarország Második esély programjának segítségével – közölte Szekér András, a szervezet igazgatója 2016. június 29-én, Budapesten.


Szekér András a XV. kerületi polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a francia székhelyű Saint-Gobain építőipari vállalat anyagi közreműködésével két-két önkormányzati tulajdonú lakást újítanak fel Zuglóban és Rákospalotán, ezekbe a családok átmeneti otthonában élők költözhetnek majd be.

Közölte, a Második esély programot olyan családok megsegítésére indították, amelyek elvesztették az otthonukat vagy soha nem is volt nekik, ezért átmeneti otthonban kénytelenek élni. Ha ezekből távozniuk kell, akkor a szülők az utcára kerülnek és elveszítik a gyerekeiket – tette hozzá.

Szekér András bemutatta a program új elemét: az otthonok felújításán és átadásán túl már szakképzési lehetőséget is biztosítanak a rászoruló fiataloknak és a szervezet programjaiban részt vevő felnőtteknek a budapesti Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskolában.

Szabó Rebeka (PM), a XIV. kerület alpolgármestere arról beszélt, hogy az önkormányzatoknak kevés lakásuk van és ezek sokszor rossz állapotúak, pedig egyre több az olyan család, amely nem tud sem saját lakást vásárolni, sem albérletet fizetni. Az MTI érdeklődésére azt mondta, Zugló már tavaly is együttműködött a Habitat for Humanity szervezettel, akkor is két lakást újítottak fel. A XIV. kerületben inkább kisebb, 1-1,5 szobás lakásokat vonnak be a programba, mert ezeknek nem olyan magas a fenntartási költségük – tette hozzá.

Hajdu László (DK), a XV. kerület polgármestere szintén felhívta a figyelmet arra, hogy sokszor hiába adnának lakást a rászorulóknak, nem biztos, hogy fenn tudnák tartani. Az MTI kérdésére elmondta, a kerületben most felajánlott kétszobás lakásokba többgyermekes családok költözhetnek majd be. Egy lakás felújítása mintegy 2,5 millió forintba kerül, ennek csaknem hetven százalékát a Habitat for Humanity állja.

Hozzátette, hogy ha idén sikerrel járnak, akkor a későbbiekben évente akár tíz lakást is bevonnának a Második esély programba.

Carlos Lattes Pavez, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány igazgatója elmondta, jelenleg 52 család él az intézményeikben, két épületben működik családok átmeneti otthona, és 14 külső lakásuk van a XIV. és a XV. kerületben. Hangsúlyozta, a náluk élő családokat szeretnék „rehabilitálni”. Ez azt jelenti, hogy a családok először valamelyik otthonba kerülnek, majd ha már van munkájuk a szülőknek, és látszik rajtuk, hogy képesek az önálló életre, akkor a külső lakások valamelyikébe költözhetnek.

Tomás Rosák, a Saint-Gobain regionális vezérigazgatója kiemelte, minden iparvállalatnak vissza kell adnia valamit a társadalomnak, ezért működnek együtt már évek óta a Habitat for Humanity szervezettel.

A sajtótájékoztatón kiosztott összegzés szerint a lakhatási szegénység Magyarországon mintegy 1,5 millió embert érint. Nekik szeretne segíteni a Magyarországon 1996 óta jelen lévő Habitat for Humanity, amely világszerte hetven országban dolgozik azért, hogy minden ember "egészséges, megfizethető, méltó" otthonban élhessen. Segítenek azoknak is, akik már az utcára kerültek, számukra 2013 végén indították el az „Elsőként lakhatást!” programot.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu