Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Lehetőség a települések IFA-bevételei növelésére
Nem kell kétségbeesni az idegenforgalmi adó állami támogatásának csökkenése miatt

Támogatás-elvonás vagy forrásteremtés? A turizmusból élő önkormányzatoknak van választási lehetőségük. Egy online szoftver alkalmazásával nem hogy csökkenni fog, hanem növekedhet is a települések IFA-bevétele az előző évi eredményekhez képest.


A turizmusban érintett települések körében komoly felzúdulást okozott az az új kormányzati döntés, mely szerint az idegenforgalmi adóbevételek állami normatív támogatása minden beszedett adóforint után 1,55 forintról 1 forintra csökken. Különösen azon települések számára komoly érvágás ez, akik turisztikai szempontból olyan kiemelt régióban helyezkednek el, ahol az ipar – környezetvédelmi megfontolások miatt – nem lehet jelentős, így az iparűzési adó bevétel nem számottevő, sokkal inkább számítanak az idegenforgalmi adó bevételekre.

Az IFA körüli jogi szabályozatlanság komoly problémát okoz, hiszen helyi adóként az önbevallásra kötelezett szállásadók kontrollja, ellenőrzése, az adó hatékony behajtása nagyon nehéz, sok emberi erőforrást és befektetést igénylő feladat. Ennek hatására több településen fel is adták az IFA ellenőrzést.

Más településeken viszont megoldás után kutatva bevezettek egy olyan szoftvert (Turistavadász), amely az átláthatóságot segíti, fehéríti a piacot, jelentős segítséget nyújt a helyszíni ellenőrzésekhez.

A Turistavadász szoftver egy olyan on-line felületet biztosít, ahol a szállásadók rendkívül egyszerűen regisztrálhatják a vendégeiket, minden szükséges adatszolgáltatás és IFA bevallás generálható a szoftverből. Az önkormányzat a saját felületén naprakészen látja a szálláshelyekre érkező vendégeket (nincs szükség az autók vagy száradó törülközők számolgatására). Az önkormányzat érdeke – az átlátható szállásadói működés, hatékony IFA beszedés és ellenőrzés – maradéktalanul érvényesül.

Mindemellett természetesen a szállásadók érdeke is érvényesül, hiszen egyszerűsödik az adminisztrációjuk, és ingyenes reklámlehetőséghez jutnak, ugyanis a szoftver jelentős marketing támogatást nyújt a szállásadóknak, hiszen nevükben rendszeresen programajánló meghívókat küld a vendégek számára.

Vannak magyarországi települések, ahol már bevezették a szoftvert (www.turistavadasz.hu). Egyértelmű IFA bevétel növekedésről számolnak be, ami részben a marketingfunkciónak, részben az átláthatóságnak köszönhető. Egy példa: Hajdúnánáson 2015 októbere óta másfélszeresére nőtt az IFA bevétel.

A mai viszonyok között a vendégéjszakák számának nyilvántartása, az IFA beszedése kulcsfontosságúvá vált az önkormányzatok számára. Az, hogy mekkora tétel a költségvetésben az idegenforgalmi adó, meghatározza az állami normatív támogatás mértékét, amely nagyon sok település esetében turisztikai attrakciók fenntartási költségét jelenti. Az IFA hatékonyabb beszedésével elkerülhetők lennének az áremelések, vagy elkerülhetők lennének a korábban díjmentes szolgáltatások fizetőssé tétele.

Elindult a nyári szezon. A következő hetek, hónapok jelentősen meghatározzák majd egy település idegenforgalmi adó bevételét. Érthető, hogy az önkormányzatok fokozottan keresik a megoldási lehetőségeket.

turistavadasz.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu