Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Összesen 80 milliárdos forráshoz jut Pest megye
Idén kétmilliárd, jövőre 14 milliárd, aztán 2021-ig évente 16 milliárd forint fejlesztési pénzt kap a megye a központi költségvetésből

Hat részletben kaphatja meg Pest megye a nyolcvanmilliárd forint fejlesztési pénzt az államtól, idén kétmilliárd forintot különíthetnek el erre a célra a költségvetésben. A gazdaságélénkítő és turisztikai programokat várhatóan nevesítik, az önkormányzati fejlesztésekre szabadon pályázhatnak a települések – írja a Magyar Idők.


Ebben az évben kétmilliárd, jövőre 14 milliárd, aztán 2021-ig évente 16 milliárd forint fejlesztési pénzt kap Pest megye a központi költségvetésből – tudta meg a lap Wentzel Ferenctől, a Pest Megyei Közgyűlés alelnökétől. Emlékezetes, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban jelentette be heti szokásos sajtótájékoztatóján, hogy a kormány 2021-ig 80 milliárd forintot biztosít Pest megyének, mivel fejlesztésekre szinte semmilyen forrást nem kapnak az Európai Bizottságtól.

Az uniós csatlakozás óta a megye azért van nehéz helyzetben, mert Budapesttel együtt alkotta a Közép-magyarországi régiót. Az unió pedig az EU egy főre eső átlagos GDP-jéhez viszonyítva sorolja fejlettségi kategóriákba a régiókat. S mivel Budapesten magas az egy főre eső GDP, ez felhúzza az egész régió átlagát, a jóval fejletlenebb Pest megye ezért sokkal kevesebb fejlesztési pénzhez jut.

A megye ezért az év elején a különválás mellett döntött, és 2021-től önálló régióként pályázhat az uniós fejlesztési pénzekre. Wentzel Ferenc elmondta, még nincs döntés arról, hogy miként használják fel az állami forrásokat.

„Évek óta zajlik egyeztetés arról, hogy ha a nemzeti költségvetés helyzete megengedi, akkor miként lehet kompenzálni Pest megyét. A Nemzetgazdasági Minisztérium felkért minket arra, hogy gyűjtsük össze a településeken azokat a helyben megoldatlan problémákat, amelyekre a szűkös források miatt az önkormányzatok nem tudnak költeni. Ezeket az elmúlt években összegyűjtöttük és csoportosítottuk. Szétválasztottuk az önkormányzati és a gazdaságfejlesztési feladatokat, s így létrejött egy adatbázis településekre, programokra lebontva. Most a kompenzációnál ez alapján írjuk ki a pályázatokat” – fogalmazott Wentzel Ferenc.

Az egyik csoportba tartoznak a gazdaságfejlesztő és turisztikai programok, itt várhatóan az lesz a gyakorlat, hogy az előzetes felmérések és hatásvizsgálatok alapján nevesítik a turisztikai programokat. „A kis- és középvállalkozások fejlesztése a cél” – mutatott rá a közgyűlés alelnöke. Szavai szerint az önkormányzati feladatellátást segítő programoknál, óvodák és iskolák korszerűsítésére, utak, orvosi rendelők építésére és fejlesztésére nem célzottan írják ki a pályázatokat, a leszakadó térségekre pedig kiemelten figyelnek majd.

Forrás: Magyar Idők

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu