Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Bérlővédelmi programot indítanak Józsefvárosban
Az önkormányzat 3850 hasznosított lakásából csak 1200-ban él rendezett jogviszonnyal és hátralék felhalmozása nélkül a bérlő

Bérlővédelmi és otthonfelújítási programjával a józsefvárosi önkormányzat biztonságos, hosszú távú és méltányos segítséget akar nyújtani a bérlőknek és megteremteni a vagyongazdálkodás egyensúlyát is – tájékoztatta Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere 2016. június 1-jén közleményben az MTI-t.


A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy Józsefváros önkormányzatának mintegy 3850 hasznosított lakása van, de ezek közül csak 1200-ban él rendezett bérlői jogviszonnyal és hátralék felhalmozása nélkül a bérlő. A kerületnek 1,7 milliárd forinttal tartoznak a hátralékos bérlők, így az önkormányzati lakásokra fordítandó költségek harmadát sem fedezik a beszedett lakbérek – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: az önkormányzat felelőséggel tartozik a közpénzekért, ezért nem megengedhető, hogy a józsefvárosiak egy része fizesse meg a nem fizetők lakhatási költségeit, „a lakbér megfizetése ugyanis nem szociális kérdés, hanem a vagyongazdálkodás egyensúlyának és biztonságának feltétele”. A szociális kérdés az, hogy a rászoruló bérlő mindezt miből, milyen támogatással tudja kifizetni – fűzte hozzá.

A lakástörvény szerint a lakás használatával kapcsolatos költségeket a bérlőnek kell viselnie, ezért emelkedni fognak a lakbérek január elsejétől. Józsefvárosban ugyanis az átlagos lakbér nem éri el a 300 forintot négyzetméterenként, ami nem fedezi a fenntartás, üzemeltetés költségeit.

Ezeket a szempontokat és célokat a jelenlegi szabályozással nem lehet maradéktalanul érvényesíteni, ezért a helyzet rendezéséért bérlővédelmi és otthonfelújítási programot indítanak – írta Kocsis Máté. Támogatási alapot hoznak létre: aki együttműködik az önkormányzattal és betartja az együttélés szabályait, annak segítséget nyújtanak a korrigált lakbér megfizetésében, hogy esetleges anyagi nehézségei miatt ne veszítse el otthonát – olvasható a közleményben.

A kerület vezetője kifejtette: a tartozó „jóhiszemű” bérlőknek az önkormányzat felajánlja azt is, hogy részletfizetési megállapodást köt velük, és ha teljesítik, átvállalja tartozásuk 25 százalékát. Ha élnek ezzel a lehetőséggel, átlagosan 106 ezer forintot hagynak a hátralékos családoknál. Aki viszont nem működik együtt az önkormányzattal – írta –, „erőszakos lakásfoglaló, lopja a közműveket vagy nem tartja be a társadalmi együttélési szabályait”, az kilakoltatásra számíthat.

Kocsis Máté közölte: a program másik elemeként elindul az otthonfelújítási pályázat, amelynek keretében azoknak, akik az elmúlt egy évben rendesen fizették a lakbért, a jövő év végéig 500 millió forintot biztosítanak lakásfelújításra. Ezzel a lehetőséggel a jövőben is élhetnek azok, akik az előző évben hátralék nélkül fizették lakhatási költségeiket.

Akik nem akarnak részt venni az új rendszerben, 2017 végéig 50-90 százalékos kedvezménnyel megvásárolhatják bérelt lakásukat.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu