Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Jó döntésnek bizonyult a Gyulahús megmentése
Az önkormányzati tulajdonú vállalat elmúlt évi nyeresége meghaladta a félmilliárd forintot

A csőd széléről hozta vissza a gyulai húsüzemet az önkormányzat, a 2014-es szerény eredmény után a múlt évet már több mint félmilliárdos nyereséggel zárta a vállalat – tudta meg a Magyar Idők. A sikeres gazdálkodás eredményének a Gyulahús alkalmazottai is örülhetnek, a nyereségnek köszönhetően az idén nagyobb fizetést vihetnek haza.


Jelentősnek mondható nyereséggel zárta az elmúlt évet a nemrég még a csőd szélén egyensúlyozó gyulai húsfeldolgozó üzem. A húskombinátot 2013 szeptemberében vásárolta meg az önkormányzat, miután 2012 novemberé­ben felszámolás alá került a vállalat. Bár 2007 óta csak veszteséget termelt a társaság, a 2014-es év már a konszolidációról szólt. A száz százalékban az önkormányzat tulajdonában lévő Gyulahús Kft. az év végére 161 millió forint nyereséget ért el. A sikeres piacépítés tavaly folytatódott: ötmilliárd forintos árbevétel mellett már több mint 515 millió forint adózás utáni eredménnyel zárta az évet a vállalat.

„A város jó döntést hozott, amikor megvásárolta a bajba jutott céget, hiszen az üzleti befektetés azóta megtérült” – mondta lapnak Görgényi Ernő, a város polgármestere. Szerinte a siker titka az volt, hogy a korábbi menedzsmenttel szemben piaci logika mellett új alapokra helyezték a vállalat működését. Német típusú szervezeti modellt hoztak létre és gazdasági szakemberekből álló ügydöntő felügyelőbizottságot állítottak fel.

Mindezek mellett a polgármester szerint a gyulai feldolgozóüzem talpra állításának egyik alappillére a termékek iránti bizalom és a fogyasztói kereslet volt. A gyulai kolbász és a májas olyan magas hozzáadott értékű termékek – az előbbi ráadásul hungarikum is –, amit a fogyasztók szeretnek és keresik a boltokban – jegyezte meg a polgármester.

Az eredményességet javította az is, hogy tavaly minden korábbinál alacsonyabb lett a sertéshús ára, a feldolgozóegység ezért alacsony áron tudta beszerezni termékeihez a szükséges alapanyagot. A belső fogyasztás már az előző évben is emelkedett, idén pedig további forgalombővülésre számítanak. A hosszú távú cél azonban az, hogy minél több gyulai terméket tudjanak az exportpiacokra szállítani. Mivel az orosz piac korábban nagy mennyiségben vásárolt gyulai termékeket, az importtilalom bevezetése komoly érvágást jelentett a vállalatnak.

A bevételkiesést megpróbáljuk más piacok segítségéve kompenzálni. Így például egyre több árut szállítunk Nagy-Britanniába és Csehországba – magyarázta a városvezető. Az európai piacok mellett a távol-keleti országokkal is kacérkodik a vállalatvezetés, a tervek szerint Kínában és Japánban is megvetné a lábát a cég, ehhez azonban Görgényi Ernő szerint kitartó munkára van szükség. A japán piacra csak a kiváló minőségű áruval lehet bekerülni, ebben a Gyulahús nagyon jó adottságokkal rendelkezik, hiszen folyamatosan garantálni tudjuk a magas minőséget – mondta.

A város döntése szerint a társaság nyereségét eredménytartalékba helyezik, egy részét pedig béremelésekre fordítják. Nagyon fontos, a munkavállalók is érezzék, hogy a társaság eredményesen dolgozik – mutatott rá Görgényi Ernő, majd hozzátette: nehéz versenyezni a nyugati bérekkel, de mindent el kell követni annak érdekében, hogy vonzóvá tegyék a vállalatot a dolgozók számára és ezzel elejét vegyék az elvándorlásnak.

A vállalat ma háromszáz embert foglalkoztat, nagy részük korábban a húskombinátnál dolgozott. Az utánpótlás kinevelésével is foglalkozik az önkormányzat: a városban működő szakképző centrummal kötött együttműködés eredményeként a hentestanulók a Gyulahús üzemében töltik a gyakorlati órákat. A duális szakképzésnek köszönhetően így már az iskolai évek alatt testközelből tapasztalhatják meg és leshetik el a szakma fortélyait a jövő szakemberei – tette hozzá.

Forrás: Magyar Idők

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu