Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Változás az önkormányzati intézmények életében
Az államháztartási törvény módosítása értelmében áprilistól elveszítik önálló gazdálkodásukat a száz fő alatti intézmények

Az országgyűlés az év végén elfogadott úgynevezett salátatörvénnyel egyebek mellett az államháztartási törvényt is módosította. Ennek értelmében 2015. április 1-től azok az önkormányzati intézmények, amelyek létszáma nem éri el a száz főt, elveszítik önálló gazdálkodásukat, mivel azt az önkormányzat valamely szervezete végzi majd – írja az alon.hu.


Szombathelyen jelenleg a Gazdasági, Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet (GAMESZ) folytat ilyen tevékenységet, 2011 nyarától az óvodák és az iskolák gazdálkodásáért felel. Azt még nem lehet tudni, hogy a GAMESZ-hez tartozó intézmények száma nő-e meg április 1-től, vagy a közgyűlés új szervezetet hoz létre a feladatok ellátásra, mivel a törvény annyira friss, hogy a kérdés még nem is került a képviselő-testület elé.

Az alon.hu megkereste Molnár Miklós gazdaságért felelős alpolgármestert (Pro Savaria), aki elmondta: Szombathelyen öt intézményt érint az államháztartási törvény módosítása: a vásárcsarnokot, az Agorát, a szimfonikus zenekart, a megyei könyvtárat és a Mesebolt Bábszínházat.

Érintené még a közterület-felügyeletet, de annak gazdálkodását jelenleg is a hivatal végzi. A Weöres Sándor Színház pedig azért marad ki, mert nem önkormányzati intézmény, hanem gazdasági társaság.

Molnár Miklós véleménye szerint az új rendszer a jelenleginél hatékonyabb, olcsóbb gazdálkodást eredményez majd.

A változás lényege, hogy az intézmények szakmai önállósága megmarad, ugyanúgy lesz elfogadott költségvetésük, mint ahogy eddig is, de az egyes kötelezettségvállalások előtt (közvetve) az önkormányzat megvizsgálja, rendelkezésre áll-e a teljesítésekhez szükséges fedezet. Így nem fordul majd elő az, hogy a városnak utólag a zsebébe kell nyúlnia, hogy egyes intézményeket kisegítsen, mert azok az elfogadott költségvetésben nem szereplő dolgokra is költöttek.

Olyan lesz az egész, mint amikor valaki egy könyvelőre bízza a pénzügyeit, de ebben az esetben a „könyvelőnek” lesznek bizonyos egyéb jogosítványai – mondta Molnár Miklós.

Az alpolgármester hozzátette: a törvényalkotó a jogszabály-változtatással igazolta az ő korábbi szakmai álláspontját, hiszen ezt az ötletet korábban már felvetette, csak akkor nem tudta megszerezni az elfogadásához szükséges egységes intézményvezetői támogatást.

Viszont egy intézmény, a Savaria múzeum vezetése ennek ellenére úgy döntött, hogy önként csatlakozik a GAMESZ-hez.

A téma még tájékoztatás szintjén sem került a szombathelyi képviselők elé, erre a 2015-ös első közgyűlésig várni kell. Az idő rövidsége miatt a februári közgyűlésen pedig már konkrétumokról vitázhatnak a városatyák.

A hírportál egyelőre csak találgatni tud, de a központosításból az is következhet, hogy nem lesz szükség az érintett öt intézmény gazdasági munkatársainak egy részére. Legalábbis ez volt a helyzet akkor, amikor az óvodák és az iskolák gazdálkodását átvette a GAMESZ.

Forrás: alon.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu