Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A települések adhatnak méltányossági ápolási díjat
A négyből három ápolási díj megállapítása járási hivataloknál marad

A segélyezési rendszer átalakítása után, 2015 márciusától is változatlan összegekkel a járási hivatalok állapítják meg az alap-, az emelt összegű és a kiemelt ápolási díjakat, az önkormányzatok méltányossági díjat állapíthatnak meg – írja a Világgazdaság.


Az alapösszegű, az emelt összegű és a kiemelt ápolási díj jogosultsági feltételei nem változnak a segélyezési rendszer 2015. március 1-jétől hatályos átalakításával, az ellátásokat továbbra is a járási hivatal határozza meg – hangsúlyozta a parlament honlapján az EMMI parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence az MSZP-s Korózs Lajos írásbeli kérdésére írott válaszában arra emlékeztetett, hogy márciustól az állam és az önkormányzat feladati élesen elválasztásra kerülnek. Az állami felelősségi körben nyújtott ellátások egységesen a járási hivatal hatáskörébe kerülnek 100 százalékos központi finanszírozással.

A települések méltányossági ápolási díjat állapíthatnak majd meg, a jogosultsági feltételeket is ők határozhatják meg. Ezt az önkormányzatoknak saját bevételekből kell finanszírozniuk, a kormányzat ezért januártól szélesebb adókivetési jogot ruházott rájuk. Egyes önkormányzatok ezért a például a magas építményekre, a traktorokra, vagy termőföldekre vetettek ki külön adót.

A TÖOSZ vezetője, Schmidt Jenő korábban azt nyilatkozta: semmiképpen nem támogatható, hogy a szociális feszültségek és problémák kezelésében az önkormányzatok megfelelő mértékű állami támogatás nélkül maradjanak, miközben az állam látványosan kivonul egyes szociális támogatások mögül. Rétvári azt közölte, a központi költségvetés továbbra is segítséget nyújt a megfelelő anyagi forrással nem rendelkező önkormányzatok számára. Erre idén 30,1 milliárdot szánnak.

Az ápolás díj a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójukat ápoló, és emiatt teljes munkaidőben keresőtevékenységet folytatni nem tudó személyeknek nyújtott ellátás. Alanyi jogú, alapösszegű ápolási díjban a tartósan gondozásra szoruló, súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg 18 év alatti személy otthoni ápolását végző hozzátartozó részesíthető. Ennek havi összege bruttó 29 500 forint havonta.

Emelt összegben a szakértői vélemény alapján fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személy gondozását végző hozzátartozó részesülhet, az alapösszeg 150 százalékában, azaz 44 250 forintban. A legsúlyosabb állapotúak ápolására vezették be a kiemelt díjat, ez az alapösszeg 180 százaléka, azaz 53 100 forint. Ezeket az említett ápolási díjakat állapítja meg tehát március elsejétől a járási hivatal.

Az önkormányzatok által megállapítható (ha lesz rá elég saját forrásuk) méltányossági ápolási díjat (jelenleg sem kötelező folyósítani) adhatnak azoknak, akik 18. életévet betöltött tartósan beteg hozzátartozó (például idős, beteg szülő, tartósan beteg házastárs) ápolását, gondozását végzik. Ez az összeg nem lehet kevesebb, mint a 29 500 forintos alapösszeg 80 százaléka, tehát 23 600 forint havonta.

Forrás: Világgazdaság

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu