Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mentőállomásokon úszhatnak el az uniós milliárdok
Az előző kormányzati ciklusban 22 új mentőállomást kellett volna építeni, illetve további 60 állomást felújítani

Rosszul áll Magyarország a mentőállomások vidéki kiépítésére, illetve felújítására kapott uniós milliárdok felhasználásával, így ha november végéig nem sikerül befejezni a beruházásokat, akkor elúszhat az erre a célra kapott 11 milliárdos forrás még fel nem használt része – olvasható a Népszabadság 2015. január 29-i cikkében, amelyre Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség Fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek nyilatkozva reagált.


A lap emlékeztet arra, hogy a 15 percen belüli mentő kiérkezést célzó programra 2009-ben 11 milliárd forintot kapott Magyarország uniós forrásokból és a terv az volt, hogy az előző kormányzati ciklusban (!) 22 új mentőállomást kellett volna építeni, illetve további 60 állomást felújítani. Ezek megtörténtét Orbán Viktor be is jelentette tavaly márciusban, igaz csak egyetlen új mentőállomás készült el a Tolna megyei Bátaszéken, és mindössze 13 felújítása történt meg.

A lap úgy tudja, hogy a miniszterelnököt a humántárca jelentése napokon belül szembesíti azzal, hogy az erre szánt uniós pénz egy része elúszhat. Ennek oka az, hogy a lapnak nyilatkozó szakemberek szerint, ha a programot az elmúlt években nem sikerült befejezni, akkor nem valószínű, hogy a hátralévő 9 hónap elég lesz rá.

Az építési és felújítási munkálatokat nehezítette többek között az Országos Mentőszolgálat fizetési nehézsége, így a tervezési fázisban voltak irodák, amelyek visszaléptek és a lap tudomása szerint ez 4-5 állomás megépítését biztosan késleltetheti.

Az átadott bátaszéki mentőállomáson kívül egy helyen kezdődött meg az építkezés, Zalalövőn, ahol az alapkövet már letették, viszont a munkát jelenleg egy régészeti feltárás lassítja. Néhány helyen már megvan az építési engedély és zajlik a közbeszerzési pályázat az építők kiválasztására, viszont kétséges, hogy elkészülnek-e a határidőig. 


Legtöbbször az önkormányzatoké a felkelősség

A mentőállomások esetében legtöbbször települési önkormányzatok felelőssége, hogy a korábban uniós támogatásból vállalt fejlesztés határidőre megtörténjen, de ha ők elmaradnak az általuk vállalt ütemezéstől, ha nem tudják garantálni, hogy lehívják az általuk megnyert pénzeket, „akkor azokat a pénzeket vissza kell venni” – hangsúlyozta a Népszabadság január 29-i cikkére reagálva az MTI-nek adott nyilatkozatban Csepreghy Nándor.

A Miniszterelnökség Fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerint a szóban forgó 11 milliárd forintos összeg csak a jéghegy csúcsa, számos más projektnél is mérlegelni kell a végrehajtás állását azért, hogy a 2007-2013-as uniós források teljeskörű lehívása sikerüljön.

A politikus a Népszabadság cikkére reagált, amelyben azt írták: novemberig országszerte 21 új mentőállomást kellene építeni és 47-et felújítani ahhoz, hogy az ezekre kapott 11 milliárd forintnyi uniós forrás ne vesszen el.

Magyarország 2009-ben kapott 11 milliárd forint uniós forrást 22 új mentőállomás megépítésére és 60 felújítására, ebből azonban csak egynek az építése és tizenháromnak a felújítása valósult meg, és csak néhány másik településen kezdték meg az előkészületeket – áll a cikkben.

Csepreghy Nándor azt mondta: mind a 68 befejezetlen projekt végrehajtása folyamatban van, és ha a közbeszerzések, majd a kivitelezési munkák jól haladnak, akkor "meg lehet oldani", hogy elkészüljenek határidőre. A helyettes államtitkár elismerte, hogy a mentőállomások kivitelezése is olyan projekt, amelyet jelentősen fel kell gyorsítani, ugyanakkor megjegyezte: vannak ennél nagyobb kockázatot jelentő, uniós forrásból készülő fejlesztések is.

Emlékeztetett: egy kormányhatározat alapján a minisztériumok jelenleg azon dolgoznak, hogy besorolják a függőben lévő uniós projekteket a biztosan megvalósíthatatlan, az esetleg megvalósítható, illetve a kockázatot nem jelentő kategóriákba, és az első kategóriába soroltak esetében kezdjék meg az elállást a projektektől. Azoknál a fejlesztéseknél, ahol kockázatos a megvalósítás, de nem lehetetlen, a kormány minden gyorsító intézkedést meg fog tenni – hangsúlyozta.

Az MTI kérdésére, hogy ha a kivitelezést például régészeti feltárás lassítja – mint Zalalövőn –, a folyamat gyorsítása jelentheti-e a feltárás mellőzését, a helyettes államtitkár azt válaszolta: nem kérdés, hogy a feltárásnak meg kell lennie, de a határidejének csökkentése „járható út”.

Nem a kormány dolga a fejlesztés végrehajtása

Az uniós fejlesztésekkel kapcsolatban Csepreghy Nándor kiemelte: a kormánynak csak annyi a dolga, hogy kiírja a pályázatot, majd odaadja a nyertesnek a pénzt. A pályázók – a mentőállomások esetében legtöbbször települési önkormányzatok – felelőssége a fejlesztés végrehajtása. Ha ők elmaradnak az általuk vállalt ütemezéstől, ha nem tudják garantálni, hogy lehívják az általuk megnyert pénzeket, „akkor azokat a pénzeket vissza kell venni” – szögezte le.

Ez „csak a jéghegy csúcsa”

Csepreghy Nándor megjegyezte: a szóban forgó 11 milliárd forint „csak a jéghegy csúcsa”, hiszen az év végéig több száz milliárd forintnyi pályázati pénz lehívása forog kockán. Összesen tízezer pályázat van folyamatban, ezért arra számítanak, hogy idén nagyon sok kemény döntést kell meghozni annak érdekében, hogy „a költségvetési egyenleg meglegyen”.

A helyettes államtitkár példaként említette, hogy ha egy minisztérium neki felróható okból egy nála lévő projektből forrást veszít, akkor annak a tárcának a 2016-os hazai költségvetési támogatása ugyanannyival csökken. 

Forrás: Népszabadság - MTI - Portfolio.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu