Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Bírsággal számolhat, aki nem jelenti be a kutyáját
A megkérdezett ebtulajdonosok fele nem is hallott arról, hogy az adatszolgáltatás kötelező

Lejárt az ebösszeírásra az önkormányzatoknak adott törvényi határidő. A tulajdonosoknak minden négy hónaposnál idősebb kutyát be kell jelenteniük, függetlenül attól, hogy van-e bennük chip, vagy sem – olvasható a VS.hu cikkében.


A 2012. január 1-én életbe lépett állatvédelmi törvény az önkormányzatokra ró kötelezettséget. Számukra írja elő, hogy háromévente kötelező ebösszeírást végezni, tehát az első összeírásra a határidő december végén lejárt.

Sok településen már 2013-ban, de Pestszentimrén például tavaly tavasszal, Óbudán pedig tavaly nyáron kellett leadni az ebnyilvántartásra szolgáló adatlapokat. Kecskeméten december 15-ig, Szolnokon és Dunaújvárosban december 31-ig tartott az ebösszeírás, de bőven vannak olyan települések is, mint például Sződliget vagy a budapesti XIII. kerület, ahol február végéig kell eljuttani a nyomtatványokat az önkormányzathoz.

A VS.hu által megkérdezett kutyatulajdonosok közül körülbelül minden második nem is hallott arról, hogy az adatszolgáltatás kötelező. Ez nem is meglepő, mert volt ugyan település, például Székesfehérvár, amelyik postán kiküldte az adatlapokat, de volt olyan is, ahol a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján, esetleg a település honlapján lehetett értesülni róla. Ezeken a helyeken személyesen lehetett átvenni kétoldalas nyomtatványokat, vagy le lehetett tölteni az internetről és kinyomtatni.

Visszajuttatni pedig lehetett, illetve lehet postán, személyesen, és néhol az aláírt nyomtatványt beszkennelve is, e-mailben. Mindezt azért, hogy az önkormányzat a papíron begyűjtött adatokat számítógépre vigye, és helyi, elektronikus nyilvántartást készítsen majd vezessen.

Csakhogy ugyanez a nyilvántartás országosan már létezik, mivel az állatorvosok által adatokkal feltöltött PetVetDatában benne van minden, amit az ebösszeírásnál is le kell írni.

Az állatvédelmi törvény azt is előírja, hogy milyen adattartalommal kell az ebösszeírást végezni. Az adatlapon szerepelnie kell a kutya fajtájának, nevének, tulajdonosa nevének, elérhetőségének, a kutyába ültetett transzponder (chip) számának, annak, hogy melyik állatorvos ültette be, és még jó néhány adatnak, ami ugyan a PetVetData adatbázisában benne van, de a tulajdonos vagy megtalálja az oltási könyvben – ha egyáltalán megleli – vagy sem.

Arról, hogy mi történik, ha hibásak az adatok, nem rendelkezik a jogszabály, arról viszont az állatvédelmi bírságról szóló kormányrendelet igen, hogy aki elmulasztja az adatszolgáltatást, azt minimum 30 ezer forint pénzbírságra megbüntetik.

Az ebösszeírás egyik célja az lenne, hogy bekerüljenek azok a kutyák is, amelyekben még nincs chip. A PetVetData adatbázisában ugyanis körülbelül 700 ezer kutya szerepel, miközben becslések szerint akár háromszor ennyien is lehetnek. Sokat azonban nem oltatnak be, illetve transzponder sincs bennük, noha már 2013 januárja óta a négy hónaposnál idősebb kutyákba kötelező lenne azt beültetni.

A hiányzó chipért szintén bírság – minimum 45 ezer forint – jár, így aki nem ültettette be a kutyájába, az feltehetően az ebösszeírásban sem fog részt venni.

Az önkormányzatoknál egyébként a mikrochippel ellátott, és az állatorvosnál korábban bejelentett kutyákat is be kell jelenteni, sőt, azokat is, amelyek már szerepelnek a nyilvántartásokban, de időközben elpusztultak.


A kutyák nyilvántartása az adóztatást is egyszerűsíti

Van önkormányzat, ahol már két éve van ebrendészeti hozzájárulás, vagyis ebadó, de több önkormányzat, például Pestszentimre, Székesfehérvár, Békéscsaba vagy Szolnok, a honlapján az ebösszeírás elrendelésével egyidőben azt is közölte, hogy nem tervezi az ebadó bevezetését.

Az állatvédelmi törvény értelmében a négy hónaposnál idősebb kutyák után évente 6000 forint ebadót szedhetne az önkormányzat, a veszélyes ebek után pedig legfeljebb 20 ezer forintot. A menhelyről örökbefogadott, az ivartalanított, a védett, őshonos fajákhoz tartozó és a dolgozó – például mentő, vakvezető, vagy rendőrkutyák – után nem szedhető ebrendészeti hozzájárulás.

Forrás: VS.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu