Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Sok száz napelem-projekt sorsa pecsételődhet meg
Elsősorban önkormányzatok, egészségügyi-, illetve tanintézmények lehetnek a vesztesek

Egy kormányhatározat miatt több száz olyan uniós projekt sorsa pecsételődhet meg, amelyek révén napelemes rendszereket telepítettek volna kórházakra vagy önkormányzati épületekre. A módosítás miatt ugyanis a nyertes pályázóknak vagy a beruházóknak olyan pluszkiadásokat kellene vállalniuk, amelyre vélhetően csak kevesen lesznek képesek – írja a Világgazdaság.


Hatvanegy pályázó összesen kilenc milliárd forintot nyert még tavaly ősszel a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) költségvetési intézményeknek kiírt napelem pályázatán. Döntően kórházak kaptak jellemzően 100 és 200 millió forint közötti támogatást, de például a bajai, a gyulai a gyöngyösi, vagy a tatabányai kórház mellett a nyert még a szegedi fegyház és börtön, a Baranya Megyei Kormányhivatal, a Szent István Egyetem, a Nógrád megyei Rendőr-kapitányság vagy a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola és a Pécsi Tudományegyetem is.

Ezek az intézmények most éppúgy gondban vannak, mint az a több mint 480 önkormányzat, amelyek között 16 milliárd forintot osztottak szét egy másik KEOP-pályázaton. Ennek a két pályázatnak ugyanis tavaly december 29-én megjelent határozatában a kormány úgy módosította az egyik fontos kitételét, hogy amiatt akár több tízmillió forinttal is csökken a beruházások támogatása. Az új rendelkezés konkrétan a fajlagos bekerülési költséget állapítja meg az eredeti kiírásban szereplő 700 ezer forint/kW helyett 500 ezer forint/kW-ban.

A Világgazdaság úgy tudja, emiatt már több kórháznak is jelezték, hogy 10–20 millió forinttal mérsékelik a pályázati támogatást. Az érintett intézmények a fenntartó Gyemszihez fordultak, pótlólagos forrást kérve a beruházásokra, ám egy lapunk birtokába került válaszlevél szerint erre nem számíthatnak. Ehelyett a Gyemszi azt javasolja, indítson új közbeszerzési eljárást az az intézmény, amelyik nem képes önerőből előteremteni az 500 ezer forint/kW feletti költségeket.

A Gyemszi szerint a kormányhatározatot egy tavaly év végi európai bizottsági audit tette indokolttá, amely megállapította, hogy a pályázati kiírásban szereplő fajlagos nettó költségszint jóval meghaladja a reális piaci árakat. (A Miniszterelnökségtől is kértünk indoklást, de az lapzártánkig nem érkezett meg.)

„A nettó 700 000 forint/kW beruházási költség valóban magasabb a nagyjából 500 ezer forint/kW körüli átlagos európai piaci árnál, jóllehet országonként eltérő, milyen pluszköltségekkel kell számolni – mondta érdeklődésünkre a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke.

Magyarországon ilyen például a januártól a napelemekre és inverterekre kivetett termékdíj, valamint az országos tűzvédelmi szabályzat hatályba lépésétől, március 5-től kötelező tűzvédelmi kapcsolók – sorolta Kiss Ernő . Már ez a két tétel alaposan, egy főiskola vagy közepes kórház 50 kW-os kiserőműve esetében mintegy 3–4 millió forinttal megdrágítja a napelemes rendszereket kiépítését. A kivitelezők is igyekezni fognak, hogy ezek a beruházások sikeresek legyenek, de ekkora pluszterhet sok esetben nem tudnak vállalni – közölte Kiss Ernő. Mivel pedig egy ilyen helyzetre a megrendelők sem készültek fel, felbonthatók a vállalkozási szerződések. Így viszont számos beruházás eshet kútba – vélekedett.

Az MNNSZ elnöke szerint ez a lépés jól illeszkedik a kormány idejétmúlt energiatermelő politikájába, amely nem veszi figyelembe sem a nemzetközi tendenciákat, sem azt, hogy a napelemes rendszerek Magyarországon is népszerűek: számuk az utóbbi időben évente megháromszorozódott, hiszen már támogatás nélkül is megtérültek.

Mesterségesen leszorítva

A legutolsó teljes évi, 2013-as adat szerint a hálózatra táplált napelemes kapacitás Magyarországon elérte a 36 megawattot. A tavalyi beruházásokkal együtt ez 2014 végére az 50 megawattot is meghaladhatta. Számos 500 kilowattos kiserőmű épült, közintézményekre, üzemekre, társasházakra és családi házakra kerültek napelemek, nem kis mértékben a különféle pályázatoknak köszönhetően. Ezek azonban most elapadni látszanak, emellett a rezsicsökkentéssel mesterségesen csökkentett hagyományos villamosenergia-ár is kedvezőtlenül hat a szektorra: míg korábban 7-8 év alatt megtérült egy napelemes rendszer telepítése, ez most 10 évre tolódott ki. Ennek ellenére a szakemberek szerint még így is megéri, hiszen onnantól fogva nincs többé villanyszámla.

Forrás: Világgazdaság

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu